Cum să întâmpini imperfecţiunile din viaţa ta

March 3, 2018by dana0
28694078_10156446984293623_1794454846_o.jpg

Se întâmplă să împărţim stările noastre, acţiunile, rezultatele, relaţiile, lucrurile sau diverse obiecte în “perfect” şi “imperfect”.

“Imperfect, în comparație cu ce?”

Dacă luăm doar una dintre imperfecțiunile noastre și ne uităm la ea pentru o clipă, ce se întâmplă atunci când ne punem întrebarea: “Imperfect, în comparație cu ce?”  La ce standard ne raportam? Avem o ierarhie pe care am creat-o în trecut? Ne referim la noi ca la persoane ideale imaginare? Oricare ar fi răspunsul, este de preferat să cunoaştem standardele pe care ne așteptăm să le întâlnim și să le punem la îndoială validitatea.

Când ne aducem aminte de imperfecțiunile noastre, cum ne simțim?

În practica mindfulness ne concentrăm pe momentul ACUM şi acordăm atenţie stării de prezenţă şi modului în care ne simţim.

Când ne gândim la imperfecţiunile noastre poate simțim un sentiment de vinovăție, jenă, rușine, regret, depresie sau anxietate. Poate ne dorim să păstram imperfecțiunile ascunse fată de cei din jurul nostru. Probabil nu vrem ca toată lumea să știe despre dependențele și nereușitele noastre, ori de câte ori am acționat în mod stupid sau egoist, momentele în care am pierdut controlul, ne-am pierdut curajul sau ne-am pierdut mințile.

În unele cazuri imperfecţiunile noastre pot provoca răni celorlalți. Cum putem fi în regulă cu asta? Reacția la imperfecțiune cu judecată nu funcționează niciodată. Mindfulness sau “Arta de a trăi” implică acceptare, privind gândurile şi sentimentele noastre fără a le judeca. În Mindfulness nu există credinţa că este “corect” sau ”greşit” ceea ce simţim şi gândim în momentul prezent. Fiecare dintre noi avem imperfecţiunile noastre şi cunoaştem teama de a fi văzut ca fiind “insuficient de bun”.

Adevărata vindecare și schimbare rezultă din acceptare și compasiune. Fiind conştienţi de fiecare moment în parte putem cultiva ACCEPTAREA şi COMPASIUNEA faţă de noi şi cei din jurul nostru, cuprinzând astfel şi imperfecţiunile. Pentru a cultiva această nouă abordare față de imperfecțiune (în noi și în ceilalți), putem folosi tehnici mindfulness care ne vor reaminti să ne oprim înainte să judecăm.

Acceptarea faptului că sunteţi o persoană imperfectă, supusă greşelii şi muritoare va conduce către a fi mai fericit în propria piele.

Acceptarea şi bunătatea ne fac mai puternici, nu mai slabi. Ne dau puterea de a ne ierta mai ușor atunci când imperfecţiunile apar.

Suntem umani cu toate imperfecţiunile noastre. 

 

dana

Ne gasiti si pe social media :