Lupţi sau fugi? Recunoaşte reacţiile şi găseşte răspunsul

March 20, 2018by dana0
lupta-sau-fugi.jpg

Pentru supraviețuirea noastră fizică este important să recunoaștem și să acționăm în mod corespunzător în situații periculoase.

În aceste situații, adesea nu avem timp să ne cântărim logic opțiunile și să descoperim cel mai bun mod de acțiune. Atunci când simţi pericolul, fie că este adevărat sau fals, corpul reacţionează printr-un proces automat, cunoscut ca “luptă-fugi-îngheaţă-leşină”. Reacţia corpului este de protecţie. Dacă funcţionează corect, te ajută să rămâi focusat, energic, alert. În anumite situaţii, stresul îţi salvează viaţa, te ajută să te mobilizezi pentru a răspunde provocărilor. După un anumit punct, stresul nu mai este de ajutor şi poate cauza probleme majore sănătăţii, productivităţii, relaţiilor şi calităţii vieţii tale.

Când se confruntă cu o amenințare la siguranţa ta, o parte a creierului numită amigdala (care procesează memoria, reacțiile decizionale și reacțiile emoționale) este declanșată și “deturnează” partea rațională și gânditoare a creierului. Cu alte cuvinte, amigdala sau “centrul fricii din creier” decide pentru noi dacă ar trebui să rămânem și să luptăm, să fugim și să ascundem sau să înghețăm complet. Amigdala se străduiește să spună diferența dintre pericolul real, periculos și pericolul perceput, adică deși este dureros nu este la fel de periculos.

Atunci, cum putem recunoaște când reacționăm disproporționat la o situație periculoasă faţă de una mai puţin periculoasă?

Cel mai bun mod de a începe este să observi reacțiile tale cele comandate de amigdală, “centrul fricii din creier”. Apoi, în timp, să dezvolţi o practică regulată de mindfulness pentru recunoașterea reacțiilor tale emoționale.

Cum se simte acest moment? Cum te simţi TU în acest moment?

Startul pentru practica mindfulness acesta este, de la intrebarea pe care ţi-o adresezi periodic: “Cum mă simt acum?” Acordă-ţi timp doar o clipă pentru a te verifica. Încearcă să-ţi adresezi întrebarea după ce se întâmplă ceva supărător, cum ar fi un argument, niște vesti proaste sau un proiect care o ia într-o direcţie neașteptată.

Cum te simţi TU în acest moment?

Te simti speriat (ca şi cum ai vrea să fugi), furios (ca şi cum vrei să lupţi) sau amorţit (ca şi cum ai vrea să faci mai mult dar nu faci)? Ritmul cardiac îţi creşte? Respiratia îţi este greoaie sau rapidă? Ai senzaţie de slăbire şi oboseală? Dacă da, este posibil să te confrunți cu lupta-zbor-sau-îngheț. Aceasta este o experiență universală. Doar încearcă să observi cum se manifestă interiorul tău. Fără a judeca.

Dacă pasul 1 este observarea reacţiilor din interior pasul 2 este înţelegerea lor.

Practica mindfulness repetitivă de observare şi înţelegere a reactiilor te face să devi mai puţin reactiv la amenințările percepute și mai capabil să te gândeşţi cum ţi-ar plăcea să răspunzi.

De exemplu, atunci când partenerul nostru face ceva care de obicei declanșează un răspuns la luptă sau zbor (adică face un comentariu pe care îl percepem ca fiind critic sau jenant, dar nu este înțeles ca atare), putem reacționa mai calm și nu într-un fel care conduce la o luptă inutilă.

O tehnică de mindfulness pe care o poţi aplica este focalizarea pe respirație. În timp ce îţi observi gândurile declanșate de amigdală mută atenţia pe respiraţie. De fiecare dată când observi că te blochezi, readuci atenția la respirație și continui să observi până trece. În mindfulness emoţiile nu sunt greşite sau rele dar dacă reacția nu este adecvată sau utilă situației, atunci este mai bine să o laşi să treacă.

Încearcă să te concentrezi asupra respiraţiei remarcând din nou locul unde se află mintea. Adu-o cu blândețe și amabilitate în punctul tău de focus.

Această tehnică este important pentru tine şi îţi poate aduce multiple beneficii. Poţi evita și alte situații negative sau distrugătoare care apar din cauza răspunsurilor tale de luptă sau de zbor şi te poate salva de efectele dăunătoare ale stresului prelungit în organism.

dana

Ne gasiti si pe social media :