Ce înseamnă Body Scan, meditația mindfulness bazată pe observarea senzațiilor corporale

Ce înseamnă Body Scan, meditația mindfulness bazată pe observarea senzațiilor corporale

Body Scan este o practică mindfulness al cărei scop este să te conectezi cu propriul corp, cu senzațiile din fiecare parte a corpului tău. În rândurile de mai jos o să detaliez cum poți practica Body Scan astfel încât să înveți să conștientizezi tensiunile sau durerile ce apar în corp și de cele mai multe ori le ignori.

De ce să practici Body Scan?

Sunt momente când te simți stresat? Dacă ai ridicat mâna sus îți spun bine ai venit în grupul nostru, al tuturor. Atunci când suntem stresați corpul nostru reacționează. De cele mai multe ori nu asociem disconfortul fizic cu momentul stresului. Lăsăm să treacă timpul fără să reacționăm. Stresul cronic își pune amprenta atât pe sănătatea fizică cât și emoțională.

Atunci când aducem ȋn armonie corpul, mintea şi sufletul, aducem ECHILIBRUL şi PACEA ȋn viața noastră. De cele mai multe ori, cele trei sunt despărțite ȋn direcții diferite şi este nevoie să le adunăm una câte una ȋn acelaşi loc şi să le lucrăm ȋmpreună. Pentru acest proces există exerciții, meditații specifice care ajută ȋn a aduce ȋmpreună cele trei entități, corpul fizic, mental şi emoțional, pentru a obține o alchimie. 

Meditația mindfulness Body Scan vine în ajutorul tău pentru a obține echilibrul de care ai nevoie să te bucuri de viață. 

Practicând această meditație vei începe să cultivi compasiune față de propria persoană, te vei cunoaște mai bine și vei știi cum să reacționezi în momente stresante.

Sunt situații când nu beneficiem de noi, de puterea noastră interioară, de acea conectare cu tot ce există ȋn jurul nostru, toate resursele pe care le avem la ȋndemână şi care nu costă bani. Este nevoie de abordări alternative. Practicarea meditației Body Scan nu costă bani, ai nevoie să-ți dedici câteva minute doar ție.

Meditația Body Scan detaliată 

Te rog să nu faci nimic care să cauzeze durere. Dacă corpul tău nu este pregătit pentru practică, alege să te opreşti şi să repeți ȋntr-un alt moment din zi.

1. Găsește o poziție confortabilă

Ȋncepe ȋntr-o poziție confortabilă, de preferat ȋn şezut, spatele drept, picioarele pe sol, ȋntr-un loc de unde să nu te deranjeze nimeni şi nimic. Palmele ȋn sus spre cer odihnindu-se pe genunchi.

2. Închide ochii și concentrează-te pe respirație

Respiră ȋncet…Inspiră…Expiră

Mută atenția pe respirație. Inspiră…Expiră…Nu modifica respirația…doar respiră şi rămâi observatorul respirației tale.

Permite-i corpului să respire şi doar participă la acest miracol al respirației…este viața.

2. Concentrează atenția pe partea superioară a corpului

Scanează mental senzațiile ce există în zona capului. Ce simți? Este ceva ce te deranjează?

Continuă cu scanarea către față, gât, umeri, spate, piept, brațe. Identifică ce senzații apar în fiecare zonă. Cum te simți? S-ar putea să apară tensiune, presiune, furnicături...este în regulă, nu schimba nimic, doar observă și respiră în continuare.

3. Respiră fiecare tensiune pe care o identifici

Rămâi concentrat aproximativ 15 secunde pe fiecare parte a corpului. Respiră ȋncet…Inspiră…Expiră fiecare tensiune pe cafre o identifici și mergi mai departe.

4. Concentrează-te pe partea superioară a corpului

Scanează mental senzațiile ce există în zona abdomenului. Ce simți? Este ceva ce te deranjează?

Continuă cu scanarea către fesieri, picioare, tălpi. Identifică ce senzații apar în fiecare zonă. Cum te simți? 

5. Nu te lupta cu gândurile ce apar

Gândurile vor apare. Mintea de maimuță este acolo, prezentă la datorie. Lasă-le să apară, bune, rele…sunt ȋn trecere ca norii pe cer.

Rămâi observatorul respirației tale câteva minute. Inspiră…Expiră. Întoarce minte cu blândețe către momentul prezent, la respirație și zona corpului unde ai rămas cu scanarea.

6. Revino în prezent

După 5-10 minute (timp pe care poți să-l setezi cu ajutorul alarmei de la telefon) te reȋntorci ȋncet la mediul ȋnconjurător, te uiți ȋn stânga, ȋn dreapta, respiri ȋncet şi eşti ȋn prezent.

Identifică emoția care predomină. Cum te simți? Identifică. Nu judeca emoția, doar notează şi revino ȋn momentul prezent. Observă cum se simte corpul tău după ce ai scanat fiecare parte. S-a schimbat ceva?

Aștept cu drag comentarii în urma practicării meditație mindfulness Body Scan. Mi-am propus să înregistrez această meditație ghidată astfel încât să vin în ajutorul tău și să o poți exersa ori de câte ori vei avea nevoie. Revin în curând cu link-ul meditației ghidate Body Scan.

Fii generos cu tine: acordă-ți atenția de care ai nevoie. Acordă atenție corpului tău şi relației lui cu lumea. Nu este vorba de egoism sau de răsfăț. Cu cât vei fi mai echilibrat şi mai fericit cu atât vei avea mai multe de oferit celor din jur. 

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: pixabay

Categorii
Dezvoltare personală Lifestyle Noutati Toate articolele
Recent adaugate
Exerciții eficiente de Face Yoga pentru linia feței și gât
26 Nov

Exerciții eficiente de Face Yoga pentru linia feței și gât

Prin practicarea Face Yoga beneficiem de câteva avantaje precum tenul mai neted, mai ferm, mai luminos, linia feței mai bine definită, asimetriile de la nivelul feței atenuate sau eliminate, la fel și ridurile.

Cum ne îngrijim pielea iarna
19 Nov

Cum ne îngrijim pielea iarna

Iarna pielea necesită mai multă atenție din partea noastră, deoarece devine mai uscată și problemele dermatologice se pot accentua. Pentru a preveni descuamarea și pentru a întreține sănătatea pielii, este bine să urmăm câteva recomandări.

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs
Produse recomandate