La ce ne ajută să fim bine cu noi, să fim ZEN

La ce ne ajută să fim bine cu noi, să fim  ZEN

Când am luat decizia să studiez pentru a deveni coach de mindfulness eram ȋntr-o perioadă din viața mea ȋn care se ȋntâmplau foarte multe. Devenisem pentru a doua oară mamă şi eram la ȋnceputul perioadei de diversificare (nu mergea deloc cum mă aşteptasem prin prisma experienței cu primul copil), fata cea mare ȋncepea grădinița (ȋncă nu eram convinsă că făcusem cea mai bună alegere), drumul antreprenorului era la ȋnceput, recrutam pentru echipa de mămici pentru spectacolele interactive JuxiMagic, soțul reorganiza etajul pentru a obține un spațiu pentru biroul său (cu alte cuvinte casa era ȋntoarsă cu susul ȋn jos), părinții mei aveau disperată nevoie de mine ținând cont de tragedia care se ȋntâmplase cu o lună ȋn urmă.

Eram ȋn afara zonei de confort, mult prea departe de tot ce ştiam eu că este viața mea şi de tot ce ȋmi doream. Era un amestec de frică, furie, oboseală, stres emoțional şi lipsă de compasiune față de mine. Simțeam că este nevoie să fac un pas lateral pentru a obține din nou starea de bine pentru că ştiam şi eram convinsă că aveam dreptul la fericire, la echilibru, la ȋmplinire, la iubire față de mine. 

Ce am făcut? Am reorganizat activitățile care nu-mi ofereau plăcere şi satisfacție şi mi-am făcut timp pentru a crea cursuri on-line şi workshop-uri cu tehnici de mindfulness concrete explicate pe ȋnțelesul tuturor. Erau visuri readuse la viață.

De cele mai multe ori, progresul nostru constă ȋn a readuce la viață ceea ce visam când eram mici. Ce ȋți doreai când erai copil? Ce aspirații aveai? 

Tema pentru tine la acest articol este să iei o foaie şi un creion şi să notezi tot ce ai vrut să fii şi să faci când erai copil. Te provoc să notezi, să notezi tot ce-ți aminteşti!

Ceea ce ne pasiona când eram mici conține esența noastră, darurile noastre lăsate de Univers, potențialul nostru uman. Mintea copilului este liberă, nu este constrânsă de toate regulile societății, fără convingeri limitative. 

Cum definim starea de zen – starea de bine?

Dacă vreau să vorbesc de beneficiile stării de bine, starea zen, cel mai uşor ȋmi este să vă trimit către a observa un copil. Priveşte cum se joacă un copil şi vei avea senzaţia că timpul s-a dilatat. Este prezent pe deplin şi are un singur focus. Deseori, noi ca adulți ne confruntăm cu un singur lucru în timp ce ne gândim la altul, dar având un singur focus, ne consolidează prezenţa și angajamentul în fiecare moment, permițându-ne să fim pe deplin prezenți în activitățile noastre, în viața noastră și să ne îndepărtăm de pilotul automat. Ȋn ritmul acesta intrăm ȋntr-o stare de bine, de echilibru optim pentru noi fără să ştim că folosim chiar tehnici de mindfulness. 

Spunem că o stare sau o “dispoziție” este compusă din trei părți: fizică, emoțională şi verbală. De cele mai multe ori asociem o dispoziție cu o senzație fizică. Foarte importante sunt manifestările fizice de pe chipul nostru, pentru că acolo se reflectă dispoziția cel mai bine. Realizăm imediat când cineva este trist, furios, vesel, după expresia feței şi postura corpului. Am creat câteva jocuri pe care le-am exersat cu cei mici la grădinițe ȋn cadrul programului “Livada cu emoții”. Emoțiile exprimă tocmai ideea de mişcare a dispoziției: vârtejul de sentimente, imagini şi amintiri declanşate de senzații fizice. 

Sentimentul conectării cu ceilalți şi dorința de a nu fii singuri contribuie la fericire și la sens 

Starea de zen ne ajută să trecem prin perioade de schimbări și ne ajută să vedem mai clar ce ne dorim de la viaţă. Practicarea mindfulness înseamnă reechilibrarea vieţii noastre şi putem obţine ceva diferit de fiecare dată.  Putem influenţa ce se va întâmpla în viitor prin alegeri conştiente, prin felul ȋn care reacţionăm în momentul prezent.

Sunt situații când oamenii nu beneficiază de ei ȋnşişi, de puterea lor interioară de acea conectare cu tot ce există ȋn jurul nostru, toate resursele pe care le avem la ȋndemână şi care nu costă bani. Este nevoie de abordări alternative.

În ultimii ani s-au realizat o serie de studii care au susținut în continuare diferențele dintre fericire și sens. Într-un studiu extraordinar, profesorul Roy F. Baumeister (autor al cărții “Sensuri ale vietii”) și colegii săi au descoperit că sentimentul conectării cu ceilalți şi dorința de a nu fi singuri sau plictisiți au contribuit atât la fericire cât și la sens. Cu cât oamenii au simțit că activitățile lor sunt în concordanță cu temele de bază și valorile sinelui lor, cu atât au semnificație mai mare în activitățile lor.

Se pare că fericirea are mai mult de-a face cu satisfacerea nevoilor, obținerea a ceea ce doriți și sentimentul bun, în timp ce sensul este legat mai mult de activitățile umane unice, cum ar fi dezvoltarea unei identități personale, exprimarea sinelui și integrarea conștientă a trecutului, prezentului și experiențe viitoare.

Cercetătorii au demonstrat că noi oamenii suntem cei mai fericiți atunci când suntem angajați în activități semnificative și activități virtuoase.

Dacă vă gândiți mai bine chiar aşa este, când suntem profund implicați într-o activitate care este în conformitate cu cel mai bun eu, raportăm adesea cele mai înalte niveluri de satisfacție a vieții, implicit o stare de bine, la o viață bine trăită. 

Practicarea tehnicilor de mindfulness a fost asociată cu niveluri mai mari de satisfacție în viață, acordabilitate, conștiinciozitate, vitalitate, stima de sine, empatie, sentimentul autonomiei, competență, optimism și afectare plăcută. 

Mintea este minunea prin care ne stăpânim și ne restabilim. Luați în considerare, de exemplu: un mag care își taie corpul în multe părți și plasează fiecare parte într-o regiune diferită - mâini în sud, brațe în est, picioare în nord și apoi cu o anumită putere miraculoasă scoate un strigăt care se reasamblează. întreg fiecare parte a corpului său. Mindfulness este așa - este miracolul care poate reveni într-o clipă mintea noastră dispersată și să o readucem la integralitate, astfel încât să putem trăi fiecare minut din viață. Hanh (1976, p. 14) Hanh TN. The miracle of mindfulness. Boston: Beacon Press; 1976. 

Daca ai nevoie să ȋți antrenezi starea de bine şi ai nevoie de ajutor, nu ezita să mă contactezi la contact@danapredu.com

Mă găsești și pe: 

Facebook

Instagram

✅ LinkedIn

✅ YouTube Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: pixabay, galeria personală

Categorii
Dezvoltare personală Lifestyle Noutati Toate articolele
Recent adaugate
Exerciții eficiente de Face Yoga pentru linia feței și gât
26 Nov

Exerciții eficiente de Face Yoga pentru linia feței și gât

Prin practicarea Face Yoga beneficiem de câteva avantaje precum tenul mai neted, mai ferm, mai luminos, linia feței mai bine definită, asimetriile de la nivelul feței atenuate sau eliminate, la fel și ridurile.

Cum ne îngrijim pielea iarna
19 Nov

Cum ne îngrijim pielea iarna

Iarna pielea necesită mai multă atenție din partea noastră, deoarece devine mai uscată și problemele dermatologice se pot accentua. Pentru a preveni descuamarea și pentru a întreține sănătatea pielii, este bine să urmăm câteva recomandări.

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs