În cadrul ediției SIMPLU din luna octombrie am discutat un subiect interesant despre “Mișcare și alimentație în sezonul rece”. S-a discutat despre importanța mișcării în sezonul rece, când și cum putem face mișcare în aceasta perioadă, dar și despre legumele minune care se găsesc toamna și iarna, despre alimentația sănătoasă pentru fiecare dintre noi, inclusiv și pentru viitoarele mămici. 

Te invit să urmărești emisiunea din această ediție în care o avem invitată pe Tania Croitoru, sau mai bine zis Tania Fit, specialist în nutriție și fitness, cu peste 10 ani de experiență în domeniul wellness.

Am intrat în anotimpul rece, sistemul nostru imunitar este pus la încercare, rutina zilnică este diferită față de cea din anotimpul călduros, avem nevoie de surse din care să ne luăm energia pentru a susține activitățile zilnice.

Cu cât este mai activă viaţa ta cu atât te vei bucura mai mult de o stare de sănătate şi de bine.

Imunitatea fiecăruia dintre noi poate fi puternic perturbată de variațiile de temperatură din sezonul rece, de lipsa de lumină şi de mişcare dar şi de alimentaţia săracă în vitamine şi minerale.

Un stil de viața sănătos este un cumul de aspecte, de la sănătatea corpului fizic, la cea psihică, emoțională, spirituală, relațională și financiară. Printre cele mai “vizibile” beneficii ale unui stil de viața sănătos, se numără faptul că te simți nemaipomenit și ai mai multă energie.

Care sunt provocările la care trebuie să facă faţă organismul în sezonul rece?

În primul rând, vă trebui să se adapteze la noua temperatură, ceea ce înseamnă că va consuma mai multă energie. Ziua este mai scurtă, mișcare facem mai puţin, accesul la legume și fructe proaspete este mai dificil, toate aceste lucruri putând să afecteze rezistenţa organismului la virozele respiratorii care sunt mult mai frecvente în sezonul rece.

Nimic nu se compară cu libertatea de mișcare pe care ne-o oferă sezonul călduros, însă, chiar dacă plimbările lungi nu mai sunt o opțiune pentru toți, nu înseamnă că trebuie să renunțăm la sport. Putem frecventa o sală de fitness sau un bazin de înot. Odihna suficientă este esențială pentru un organism rezistent.

O alimentație variată și echilibrată este recomandată în orice anotimp. Iarna nu mai constituie o piedică în consumul fructelor și legumelor proaspete - cele mai bune surse de vitamine și minerale care întăresc imunitatea, fiind aliatul nostru în prevenirea și reducerea simptomelor infecțiilor respiratorii.

Cum scăpam de stările de oboseală și tristețe în anotimpul rece?

Temperaturile reci, umiditatea excesivă, durata mică a zilelor şi lipsa soarelui sunt factori care favorizează instalarea stărilor de oboseală şi tristeţe. Practică exerciții de meditație mindfulness. Aceste tehnici de relaxare și meditație mindfulness ne ajută să scăpăm de stress. Recomand zilnic posturi de stretching și yoga. Sunt perfecte pentru minte și corp și ne ajută să scăpăm de depresie și anxietate.

Care sunt legumele minune în anotimpul rece?

Legumele minune ar fi: cartofii dulci, dovleceii și păstârnacul, dovleacul (delicios în plăcinta cu dovleac).  Aceste legume  minune au un conținut ridicat în vitamina A și vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar - scutul împotriva tuturor afecțiunilor.

Deși sunt tot anul disponibile, toamna e anotimpul merelor și singurul moment când le poți consuma proaspăt culese. Gustul lor e diferit acum, spre deosebire de restul anului. Merele au vitamina C din plin, ajutând la lupta sistemul imunitar împotriva factorilor externi. Pectina, valabilă în toate fructele tomnatice, cu coaja comestibilă, luptă împotriva bacteriilor din intestine și scade nivelul colesterolului. Iată de ce coaja de măr nu trebuie îndepărtată ci consumată cu prioritate - acolo sunt stocate majoritatea nutrienților și vitaminelor.

Para e regina anotimpului. Parfumul lor e unic iar aroma imbatabilă. Perele sunt o gustare foarte sănătoasă, hidratantă și hrănitoare. Conțin o mulțime de vitamine și nutrienți, sunt ușor de mâncat și nu depun presiune pe dinți sau pe sistemul tău digestiv.

Strugurii - deliciul anotimpului, motivul pentru care toamna e atât de îndrăgită. De regulă, se consumă că atare, aroma și parfumul lor fiind extraordinare. De asemenea, strugurii mai pot fi experimentați sub formă de must.

Sfecla este o sursă bogată de nitrat, acesta împiedicând apariția demenței prin faptul că sporește fluxul sângelui către creier. Această frumusețe sângerie, abundă de antioxidanți, acid folic, potasiu, și mangan, acesta din urmă ajutând la absorbția calciului în oase și la coagularea sângelui.

Dovleacul, bostanii și dovleceii sunt sinonimi cu toamna. Alături de struguri, dovleacul e vedeta anotimpului. Adesea asociați de copii sărbătorii de Halloween, aceste roade ale pământului sunt foarte nutritive. Știați că o cană de dovleac tăiat cubulețe conține aproape dublul necesarului de vitamina A recomandat pe o zi? Prin consumarea acestei legume ai parte de o mulțime de beneficii, de la îmbunătățirea tensiunii arteriale, la prostată. Dovleacul conține beta-caroten, care, de asemenea, se găsește în morcovi și care luptă împotriva radicalilor liberi. 

Nucile îmbunătățesc metabolismul și reduc colesterolul din corp. Atunci când sunt consumate în cantități potrivite, nucile contribuie la scăderea în greutate. Nucile au proprietăți anti-inflamatorii, ajută intelectul (sunt simbolul inteligenței), îmbunătățesc fertilitatea masculină și sănătatea oaselor. Aportul mare de vitamine B e extrem de benefic femeilor însărcinate în creșterea armonioasă a fătului.

Cum afectează vremea rece viitorele mămici?

Sarcina în timpul iernii are avantajele ei, desi vremea rece se joacă așa cum vrea ea cu temperatura noastră. 

În timpul sarcinii corpul tău se schimbă în multe feluri. Hormonii din timpul sarcinii iți afectează ligamentele și articulațiile, ceea ce te predispune la răni și iți poate afecta echilibrul pe măsură ce greutatea ta crește. Există exerciții specifice pe care viitoarele mămici le pot practica zilnic așa cum a menționat și Tania FIT în cadrul emisiunii SIMPLU.

Continuăm cu mișcarea în sezonul rece sau intrăm în hibernare și reluăm în primăvară?

Suntem cu toții conștienți de faptul că activitatea fizică regulată este importantă și are multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, multe persoane găsesc numeroase motive pentru a renunța la a face sport sau mișcare. Iar numărul lor devine și mai mare în timpul iernii. Puțini reușesc să-și continue programul obișnuit de exerciții fizice iarna, pentru că este frig, zile sunt mai scurte și mai întunecate, iar statul în casă, la căldurică, este atât de îmbietor.

Mișcarea stimulează imunitatea și te ajută să previi gripa și răceală. Câteva minute de exerciții fizice pe zi pot ajuta la prevenirea infecțiilor bacteriene și virale.

Riscul de deshidratare este mai scăzut iarna, însă asta nu înseamnă că el nu există și că trebuie neglijat. Câtă apă să consumăm?

Hidratarea este esențială în timpul exercițiilor fizice. Nu uita să bei apă în timp ce faci mișcare, indiferent de anotimp. Setea nu este cel mai bun indicator al faptului că trebuie să bei apă. De multe ori, setea apare atunci când deja ești deshidrat.

Atunci când te echipezi pentru a face mișcare în aer liber în timpul iernii, ține minte să te îmbraci pentru o temperatură mai mare cu aproximativ 10o C peste previziunile zilei, pentru că pe măsură ce te miști generezi propria căldură. Și nu uita să-ți acoperi urechile, mâinile și capul, chiar și fața pentru a evită inhalarea directă a aerului rece.

Care să fie echipamentul pentru perioada rece?

Folosește 3 straturi de haine:

1. Primul strat de haine trebuie să fie dintr-un material care absoarbe umezeala și o tine departe de piele, cum sunt materialele sintetice.

2. Al doilea strat trebuie să fie dintr-un material care menține căldură organismului. Caută să porți o bluza sau un pulover din lână sau o bluză confecționată dintr-un material textil sintetic. Evită în continuare bumbacul. 

3. Stratul numărul trei este compus dintr-o geacă și o pereche de pantaloni cu material subțire impermeabil, capabil să te protejeze de vânt, ploaie sau zăpada. Să nu uităm să avem gleznele acoperite. Pielea din zona gleznelor este subţire. De aceea, sănătatea celor care nu îşi acoperă zona respectivă iarna poate fi afectată iremediabil.

 

Te invit să urmăreșți și emisiunea Simplu alături de invitata mea Tania FIT.

 

Dacă ai nevoie să îți antrenezi starea de bine și ai nevoie de ajutor, nu ezită să mă contactezi la contact@danapredu.co

 

Mă găseșți și pe:

 

✅Facebook: https://www.facebook.com/danapredu.ro 

 

✅Instagram: https://www.instagram.com/danapredu 

 

✅ LinkedIn: https://www.linkedin.com/danapredu 

 

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

 

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

 

Galerie foto: Pixabay