În cadrul ediției SIMPLU din luna septembrie am discutat un subiect interesant  despre “Tehnici dentare moderne pentru un zâmbet perfect”. 

Te invit să urmărești emisiunea SIMPLU în care am discutat despre “Tehnici dentare moderne pentru un zâmbet perfect”, împreună cu invitata noastră specială doamna Doctor Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de aproape 20 de ani și peste 4000 de cazuri tratate. Medic român recunoscut în comunitățile de specialitate de peste hotare.


Zâmbetul este un salut universal, înțeles și apreciat în țoață lumea. Ne ajută să ne facem plăcuți în cercul de prieteni, să ne integrăm mai ușor la un nou loc de muncă, oferindu-ne mai multă încredere și satisfacție interioară.

Zâmbetul și râsul sunt foarte importante pentru starea noastră de bine, reduc stresul, reglează presiunea sângelui, întăresc sistemul imunitar și scad riscul de cancer, fiind considerate un medicament neprețuit, distractiv, ușor de utilizat și, poate cel mai important, gratuit. Per total, oamenii care zâmbesc sunt mai fericiți și trăiesc mai mult.

Beneficiile zâmbetului și râsului pentru sănătate:

• Schimbă starea de spirit

• Reduc stresul și relaxează organismul

• Stimulează sistemul imunitar; gândurile negative se manifestă în reacții chimice care cresc nivelul de stres și scad imunitatea, în timp ce gândurile pozitive eliberează neuropeptidele care ajută la reducerea stresului

• Scade tensiunea arterială

• Eliberează endorfine (hormonul fericirii)

• Stimulează buna funcționare a plămânilor, inimii și mușchilor

• Ameliorează durerea, stimulând organismul să producă propriile sale analgezice naturale

• Cresc satisfacția personala

Cu toate astea ca să avem un zâmbet frumos trebuie să avem grijă și de dantura noastră. Trebuie să conștientizăm că avem doar 32 de dinți de care trebuie să avem grijă și să-i ținem sănătoși și frumoși întreaga viață. E adevărat că pot fi inlocuiți, dar cu durere și cheltuială. 

Principiile de bază ale îngrijirii dinților vor însemna periajul și folosirea aței dentare, consultarea periodică a stomatologului și păstrarea unei diete echilibrate, care să elimine alimentele dăunătoare danturii.

Ce înseamnă o îngrijire sănătoasă a danturii astfel încât să ne bucurăm de un zâmbet luminos?

Spălatul pe dinți sau periajul dentar este cel mai important principiu în menținerea igienei bucale. El trebuie să păstreze cavitatea bucală departe de bacteriile periculoase, de carii și de infecții. Pentru o gură sănătoasă și un zâmbet frumos, periajul dentar trebuie făcut de cel puțin două ori pe zi.

Majoritatea dintre noi mâncăm trei mese pe zi. După aceste mese, foarte multe particule de mâncare rămân blocate între dinți sau în zona subgingivală, favorizând apariția plăcii dentare, care cauzează tartru și ulterior cariile dentare.

O eliminare a particulelor alimentare și a plăcii bacteriene, formate pe timpul zilei, vă reduce considerabil apariția peste noapte a plăcii bacteriene noi.

Noaptea este și pentru dinți o perioadă de odihnă și recuperare, producându-se procesul de remineralizare cu flour. Remineralizare reprezintă procesul de regenerare a smalțului dentar. Nespălatul pe dinți înainte de culcare, după ultima masă, limitează gradul de remineralizare, deci de recuperare a suprafeței dentare.

Periuță de dinți electrică sau manuală?

Există multe tipuri de periuțe, la fel de multe și diverse ca și pasta de dinți. Indiferent dacă optezi pentru o periuță electrică sau una manuală, important este să se asigure o curățare eficientă a dinților. Periajul joacă un rol esențial pentru păstrarea sănătății dentare, de aceea alegerea periuței potrivite este o etapă atât de importantă în îngrijirea danturii.

De cel puțin două ori pe zi, trebuie făcut un periaj de trei până la cinci minute, cu o periuță manuală sau circa două minute cu una electrică. Periajul trebuie făcut dinspre gingii spre vârful dinților și pe toate fețele dinților.

4 Avantaje ale periuțelor de dinți manuale:

1. Accesibilitate și costul redus

2. Portabilitatea

3. Presiunea scăzută asupra dinților și gingiilor

4. Diversitatea modelelor

Dezavantajele periuței de dinți manuale 

Țin în principal de confortul scăzut în utilizare, adică efort mai mare la periaj, precum și lipsa unui control asupra duratei periajului, cele mai multe dintre cele electrice având temporizator.


4 Avantaje ale periuțelor de dinți electrice:

1. Confortul sporit la utilizare

2. Eficiența sporită

3. Durată mai lungă a periajului

4. Ușurința manevrării

Dezavantajele periuțelor de dinți electrice

 Se referă în primul rând la costul ridicat și necesitatea periodică a reîncărcării sau a înlocuirii bateriilor.

La cât timp se schimbă periuța?

Este recomandat să înlocuiești periuța de dinți la fiecare trei luni. Dacă capul periuței de dinți are perii prevăzuți cu indicator de culoare. Dacă perii au devenit fragili, dacă ești bolnav sau ai sistemul imunitar slăbit cel mai indicat e să schimbi periuța de dinți.

Cum au evoluat tehnicile și aparatele dentare în ultimii ani?

În urma consultului de specialitate, medicii ortodonți îți pot recomanda astăzi mai multe tipuri de aparat dentar care să îți rezolve problemele de aliniere a dinților, dar care în același timp să te ajute să te simți confortabil și să ai aceeași încredere în propria persoană.

Tratamentul ortodontic te ajută să îți înfrumusețezi zâmbetul, dar, de asemenea, joacă un rol major în corectarea dinților nealiniați sau supraaglomerați. Și acest lucru este foarte important, deoarece alinerea incorectă a dinților (numită și „malocluzie”) poate provoca multe alte probleme, precum o îndepărtare mai slabă a plăcii dentare între dinții nealiniați, care poate provoca inflamația gingiilor sau apariția cariilor.

 

Dacă ai nevoie să îți antrenezi starea de bine și ai nevoie de ajutor, nu ezită să mă contactezi la contact@danapredu.com

 

Mă găsești și pe: 

 

✅Facebook: https://www.facebook.com/danapredu.ro

 

✅Instagram: https://www.instagram.com/danapredu

 

✅ LinkedIn: https://www.linkedin.com/danapredu

 

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

 

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

 

Galerie foto: arhivă personală