Când suntem preocupați de provocările profesionale, în viața noastră apare și oportunitatea de a descoperi cine suntem cu adevărat și devenim capabili să abordăm provocările de la un nou nivel.

Cum ne influentează experiențele din copilărie relatia de cuplu?

Relaționarea se învață încă din copilărie, preluând modele de interacțiune de la părinți. 

Atunci când venim din familii cu relații disfuncționale, suntem tentați când devenim adulți să avem tendința să dezvoltam relații în care nu simțim fericirea. Aceste relații scot la iveală răni emoționale vechi, de care nu suntem conștienți. Aceste răni creează ȋn interiorul nostru „goluri” care se transformă  ȋn stări de tristețe, anxietate sau depresie.

Relațiile pe care le atragem scot la lumină traumele copilăriei, făcându-ne să retrăim din nou același scenariu.

Dacă am fost niște copii singuri, neiubiți, neapreciați, nesusținuți, la maturitate vom permite comportamente toxice și relații disfuncționale din partea celor care ne fac să ne simțim neimportanți, neiubiți și singuri.

Partenerii sunt aleși  ȋn mod inconștient pentru a ne vindeca rănile din copilărie. Relații care nu ne fac fericiți,  ȋn care ne simțim ca ȋntr-un cerc vicios, sunt relații la care ne punem câteva întrebări: Cum sa ma schimb? Cum sa ies din această relație? Astfel, rămânem suntem prinși în relații nefericite și stări de nemulțumire.

Care este cheia spre relații împlinite? Cum ieșim din relațiile disfuncționale?

O relație poate fi toxică de la început sau se poate compromite în timp, pe mai multe nivele. 

Relații ȋn care nu ne sprijinim reciproc sau nu comunicăm empatic sunt relații disfuncționale.

Relațiile de cuplu disfuncționale sunt relațiile care determină mai mult stres emoțional decât satisfacție. Relațiile sunt parte din experiența umană. Dar dacă unul sau ambii parteneri nu au fost implicați niciodata într-o relație fericită sau o familie fericită în copilărie șansele sunt mari de a forma o relație disfuncțională.

O astfel de relație are întotdeauna semne de alarmă. Acestea trebuie identificate și  confruntate în timp pentru a preveni dezintegrarea completă a cuplului. 

Se poate întâmpla ca unul să aibă un comportament care să submineze libertățile celuilalt. Dar, de cele mai multe ori, se întâmplă ca unul dintre cei doi să-și exercite puterea asupra celuilalt prin exploatarea nesiguranțelor lui. Într-o astfel de relație, consecințele și daunele sunt emoționale, mentale sau chiar fizice.
 

De multe ori, ne este greu să acceptăm că ne aflăm într-o relație disfuncțională, iar cea ce ne este și mai greu, este să o încheiem, și să mergem mai departe. 

Este important să avem stări plăcute lângă partenerul nostru, deoarece experiențele traumatice pot să fie integrate în viața noastră după un timp foarte îndelungat, iar câteodată aceste experiențe pot să ne creeze răni foarte adânci, care fac ca procesul de recuperare să fie ireversibil.

Alături de mine în studio a fost Nina Sofian, o prietenă dragă a emisiunii SIMPLU, psiholog cu peste 20 de ani de experienta atat in sesiunile “unu la unu” cat si cele de grup. Despre Nina Sofian putem spune ca e o excelentă mamă de gemeni, soţie, soră, fiică, prietenă, coach, psiholog .

Te invit să urmărești și emisiunea Simplu alături de invitata mea.

Te invit sa citesti si articolul 
https://danapredu.com/blog/care-sunt-ingredientele-unei-relatii-de-durata-si-de-succes

Nina Sofian a pregătit un curs gratuit despre relatii. Mai multe detalii poti accesa aici: https://ninasofian.ro/cursuri/courses/relatii-implinite-dincolo-de-frica-de-abandon/

Mulțumesc si partenerilor acestei ediții:

Progressive, prezenți pe piața online din SUA și Europa cu cele mai bune echipamente sportive, articole pentru acasă și outdoor, trambuline și diferite accesorii. www.beprogressive.ro
 
Pentrumine.ro pentru vestimentatia mea de azi
 
JuxiMagic – activitati interactive pentru copii si adolescenti
 
Interpersonal.ro. – servicii IT premium.

Dacă ai nevoie să îți antrenezi starea de bine și ai nevoie de ajutor, nu ezită să mă contactezi la contact@danapredu.com
Mă găsești și pe:
 
✅Facebook: https://www.facebook.com/danapredu.ro
 
✅Instagram: https://www.instagram.com/danapredu
 
✅ LinkedIn: https://www.linkedin.com/danapredu
 
Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.
 
Trăiește în prezent. Creează-ți succesul. Fii recunoscător.
 
Ne revedem pe facebook și instagram, #traiesteviataacum

Galerie foto: Pixabay

Vă aștept cu drag întrebările!