Cărți speciale pe care să le citești în 2021

Saturday, Jan 9, 2021 | Postat de Dana Predu

Ori de câte ori am ocazia revin la cărți, iubitele mele cărți.

Știu că ți-am mai povestit într-un articol mai vechi că pasiunea pentru citit mi se trage încă din copilărie și că în facultate bugetul meu era direcționat către achiziționarea de cărți speciale care-mi bucurau orele din zi...încă păstrez obiceiul.

Încep anul cu un articol cu recomandări de cărți speciale pe care te sfătuiesc să le citești în 2021, nu vei regreta. În rândurile următoare, am făcut o listă de cinci cărți speciale pe care le-am citit și pe care le recomand cu drag tuturor atunci când am ocazia. O listă mai lungă de 24 de cărți am finalizat-o în luna decembrie în comunitatea instagram sub denumirea #adventbooks, dacă te interesează poți să-mi faci o vizită pe contul de instagram danapredu. Dacă iubești cărțile speciale care îți aduc idei de pus în practică, care te motivează să mergi mai departe și să finalizezi proiecte începute, cu siguranță vei găsi în listă cărți care să-ți placă.

1.    The Cyber Effect: Psihologia comportamentului uman în mediul online de Mary Aiken

Dr. Mary Aikon este cea mai importantă personalitate în domeniul cyber psihologiei la ora actuală și cercetările ei au inspirat serialul de televiziune CSI: Cyber. Lucrează alături de Europol în soluționarea diverselor cazuri cu care agenția se confruntă și a condus numeroase seminarii de cercetare și instruire pentru FBI, Interpol sau Casa Albă. Cartea de față am citit-o în maxim o săptămână și asta deoarece a venit perfect în perioada în care fetele mele acordă atenție mediului on-line. Generațiile de azi sunt complet diferite de noi, modul în care relaționează este diferit, informațiile circulă cu viteza luminii.

Sunt momente în care noi părinții ne lasăm copiii în fața televizorului și al calculatorului dar trebuie să fim conștienți de cât de nociv este acest comportament pe termen lung. Eu personal controlez timpul petrecut de fetele mele pe diverse aparaturi, la fel și conținutul. Există aplicații care vin în ajutorul părinților. Cartea este amplă, aduce și studii concrete, explicații elaborate, statistici surprinzătoare dar în esență tratează subiectul adicției de social media/ internet cu care mulți adulți se confruntă.

Îți las aici câteva feedback-uri internaționale despre carte și un citat apreciat de cititori:

"Viitorul care ne asteapta pe toti... O carte ingrijorator de persuasiva, puternica si extraordinar de interesanta!" - The Bookseller

"Daca aveti copii, opriti-va din ceea ce faceti si cititi aceasta carte!" - The Times

"Pur si simplu provocatoare!" - Jon Ronson, The New York Times

"The Cyber Effect este o carte fascinanta, captivanta si accesibila oricui, care exploreaza felul in care comportamentul uman se poate schimba in mediul online." - Alexandra Frean, The Times

 „Cel mai bun mod de a ajuta copilul este să învețe, să vorbească sau să dezvolte orice altă abilitate cognitivă este prin interacțiunea directă cu o altă ființă umană(…) S-a dovedit că bebelușii care s-au uitat mai mult de două ore pe zi la DVD-uri au avut rezultate mai rele la evaluarea limbajului decât cea a copiilor care nu s-au uitat.‟

2. Pământul făgăduinței de BARACK OBAMA

Cartea am primit-o cadou de Crăciun, era pe lista de dorințe. Mai am câteva pagini de citit dar promit că nu vor rămâne pentru februarie.

Mai are nevoie de prezentare. Ce spui? 

"Nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai când termini de scris o carte și sunt mândru de aceasta pe care tocmai am finalizat-o. Mi-am petrecut ultimii câțiva ani reflectând asupra președinției mele, iar în PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI am încercat să redau cu sinceritate povestea campaniei mele prezidențiale și timpul în care am fost în funcție: evenimentele-cheie și oamenii care au stat la baza lor; părerea mea despre lucrurile care mi-au ieșit și greșelile pe care le-am făcut. "

Cartea este senzațională și chiar dacă cântărește un număr de pagini merge ușor. Obama relatează într-o manieră emoționantă și personală pagini întregi de istorie și te poartă într-o călătorie specială, cu startul de la cele mai timpurii ambiții politice ale sale către noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, devenind primul afro-american care ocupa cea mai înaltă funcție în stat.

3. Codul pentru o minte extraordinară

10 legi neconvenționale pentru a-ți redefini viațși a avea succes în condițiile impuse de tine de VISHEN LAKHIAN

Pe Vishen Lakhiani îl urmăresc cu drag de ceva timp pe platforma Mindvalley unde am absolvit mai mult de 5 cursuri on-line, majoritatea pe subiectul care mă preocupă intens - mindfulness. Este una dintre cele mai influente personalități din domeniul dezvoltării personale din această perioadă. Este fondator și CEO al Mindvalley, o companie specializată în proiectarea experiențelor educaționale, crearea de platforme digitalecare asigură funcționarea academiilor online de dezvoltare personală, mindfulness, productivitate, etc. 

Vishen deschide paginile cărții cu următoarele afirmații: "Află că această carte nu e o carte obișnuită...aș ezita să o numesc o carte de dezvoltare personală. E mai degrabă o carte de întrerupere personală, deoarece te obligă să regândești aspecte ale vieții tale pe care le-ai lăsat să funcționeze ani de-a rândul pe pilot automat."

4. Metoda Ikigai

Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață de FRANCESC MIRALLESHECTOR GARCIA (KIRAI)

Pot să-ți spun că este o carte care se citește cu creionul în mână. Se citește, se recitește, notezi și revii la ea când este nevoie. Vei descoperii informații despre gările fericirii – care sunt diferite pentru fiecare în parte.

Autorii au primit sute de mesaje de la cititorii entuziasmați după ce au publicat bestsellerul Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită (Humanitas, 2017). Cum îmi descopăr ikigai-ul (pasiunea vieții, „acel lucru pentru care merită să trăiești“)? Știu care este pasiunea vieții mele, dar cum să mă dedic ikigai-ului de vreme ce sunt întotdeauna atât de ocupat?

Cum aș putea să-mi realizez visul?
Răspunsurile lui Héctor García (Kirai) și Francesc Miralles se află în această a doua carte, un instrument carete ajută să-ți înțelegi trecutul ca să trăiești în prezent așa cum dorești.

5. Creatorii de hituri

Știința popularității într-o lume distrată de DEREK THOMPSON

Cartea am recitit-o în primăvara trecută din poziția antreprenorului afectat de pandemia globală și pus în situația de a lansa proiecte noi. Autorul ne dezvăluie psihologia ascunsă a motivelor pentru care ne plac anumite lucruri și explică clar și concret economia piețelor culturale care ne conturează viețile fără să ne dăm seama. Poți să îți iei din carte fix ce ai nevoie pentru punctul în care ești cu businessul sau proiectele personale. Derek ne spune povestea specială a modului în care funcționează cultura și a motivelor pentru care unele produse au priză la public. Iar de aici, e doar un pas pentru inspirație și acțiune.

Tu ce cărți ai citit în ultima vreme? Ți-ai creat o listă de cărți speciale pentru 2021? Te invit să îmi scrii aici sau pe facebook/instagram. Să ne inspirăm împreună.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: galeria personală