Cum iau decizii ȋn timpuri incerte

Tuesday, Aug 25, 2020 | Postat de Dana Predu

Stabilește intenția de a lua cea mai bună decizie posibilă şi este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine acum.

Trecem cu toții printr-o perioadă diferită de tot ceea ce ştiam până acum, o perioadă incertă, specială cum spun eu cel mai des (specială că este o oportunitate de a schimba ceva ȋn beneficiul tău), dar asta nu ȋnseamnă că ne blocăm şi nu mai luăm decizii.

Dacă am ȋnvățat ceva important ȋn viață, acela este de a merge mai departe, de a nu sta pe loc, de a mă mişca ȋncontinuu şi de a genera energie pentru a primi energia de care am nevoie. Totul ȋn viață este mişcare, cu atât mai mult ȋn această perioadă. Aud ȋn jurul meu răspunsuri de acest gen: “eu mai aştept să văd ce se ȋntâmplă”, “nu pot să decid nimic acum”, “eu o să stau pe loc să văd ce fac ceilalți şi apoi”. Surpriză! Cât tu stai pe loc, lumea se ȋnvârte, cei pe care tu ȋi aştepți se mişcă, iau decizii iar TU STAI PE LOC.

Oriunde ne-am afla, elaborăm planuri de rezervă și planuri de urgență în cazul în care planurile noastre primare nu se ȋntâmplă. Pentru cele mai grave cazuri planificăm situații de urgență. La locul de muncă elaborăm planuri strategice, acasă planificăm vacanțele, activitățile din weekenduri, planificăm mesele, există grupuri care ne ajută să planificăm lista de cumpărături, ȋn sport se planifică şi cel mai mic detaliu. Și totuși, nimeni nu a planificat acest lucru. Pandemia de coronavirus a fost atât de neașteptată, atât de perturbatoare.  Este o lume cu totul şi cu totul nouă în care însăși ideea unui plan pare cu totul lipsită de relevanță dar asta nu ȋnseamnă că nu voi lua decizii, cele mai bune pentru mine şi viitorul meu şi al familiei mele. Corect?

Planificarea este importantă dar nu este urgentă

Planificarea este importantă. Ne ajută să ne organizăm viața și să ne creăm structuri și obiective pentru noi înșine. Ne concentrăm pe planificarea lucrurilor până la un anumit timp şi apoi? Urgentă este fiecare decizie pe care o luăm ținând cont de planificarea pe care am făcut-o.

Da, am făcut planificări ȋn această perioadă, ce este drept, planificări pe perioade scurte ȋmpreună cu alte calupuri de acțiuni concrete. Ȋmi planific cu 2 luni ȋn avans temele şi invitații emisiunii SIMPLU, mi-am planificat câte pagini să scriu ȋn fiecare zi astfel ȋncât să ajung la rezultatul dorit.

Desigur, adevărul este că viața este întotdeauna în afara controlului nostru chiar dacă de cele mai multe ori ne mințim frumos că noi putem controla tot ce se ȋntâmplă. Mai mult, uneori cele mai bune lucruri din viață se întâmplă atunci când nu încercăm să le controlăm și ne lăsăm în schimb să fim vulnerabili la lucrările misterioase ale Universului. Atunci când am lăsat să se ȋntâmple lucrurile, am primit cadouri extraordinare de la Univers. A nu se confunda cu lipsa deciziilor. Mai mult, acum în acest moment de incertitudine fără precedent, acum  când toate planurile tale pe un an ȋn față par prostești, este important să încerci să trăiești în acest moment. Te ȋndemn să practici mindfulness, decizia de a sta ȋn momentul prezent, aici și acum, fără a ne concentra pe un viitor planificat.

Ce funcționează la mine ȋn acest moment este planificarea pe un interval de timp mult mai mic. În loc să planific pe săptămâni, luni sau ani înainte, aşa cum făceam până să ne dezechilibreze pandemia, mă concentrez pe planificarea zilnică sau chiar din oră în oră. Planific lunar acolo unde este nevoie (vezi edițiile emisiunii SIMPLU) dar ȋn rest mă concentrez la planificarea zilnică şi la deciziile pas cu pas. Asta nu ȋnseamnă că nu merg mai departe cu vizualizarea vieții mele aşa cum vreau să fie peste un an, doi sau chiar la vârsta pensionării. Dreptul de a visa nu ni l-a luat nimeni.

Stabileşte intenții clare

Care sunt cele mai importante lucruri pentru tine acum? Ȋn ce direcții vrei să-ți concentrezi timpul și energia astăzi? De ce ai nevoie pentru a acționa asupra intențiilor tale?

Intenția este mai importantă decât rezultatul. Atunci când precizezi clar o intenție, acesta poate servi ca un ghid pentru a lua decizii minut cu minut, oră cu oră, zi de zi. După ce aduni intențiile întreabă-te ce este în puterea ta să îndeplinești din ele. Şi aici intervin deciziile. Este în regulă dacă te miști puțin mai încet față de cum erai obişnuit, important este să te mişti şi să nu stagnezi. Trebuie să fim flexibili, atât mental, cât și fizic. Aceasta este o pandemie, o perioadă specială (ți-am spus eu că-mi place acest cuvânt).

Ascultă-ți inima

Ȋți dau dreptate, planificarea este un proces greoi acum iar luarea deciziilor este probabil și mai grea. A decide înseamnă a lua un plan și a-l pune în acțiune. Și după cum am discutat, aceasta este o perioadă diferită de tot ceea ce ştiam până acum. Când trebuie să iei o decizie, strânge cât mai multe informații pentru a face cea mai bună alegere posibilă. Am ȋnvățat ȋn ani că lumea nu este doar ȋn nonculori albă sau neagră, viața este şi gri cu nuanțe de roz sau alte culori din natură.

Stabilește intenția de a lua cea mai bună decizie posibilă şi este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine acum. Concentează-te pentru a lua decizia dintr-un loc plin de dragoste şi lasă lumina (sau universul) să facă restul.

“Acceptarea şi bunătatea  ne fac mai puternici,  nu mai slabi.  Ne dau puterea de a ne ierta mai ușor atunci când  imperfecţiunile apar.” Mintul de mindfulness

 

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Cartea minutul de mindfulness o poți comanda aici.