Scrisul ȋntre exprimare şi vindecare

Monday, Aug 10, 2020 | Postat de Dana Predu

Scrisul este o mare negociere ȋntre egoul personal şi darul pe care-l faci cititorului.

Scrisul poate că este o activitate solitară, dar ȋn niciun caz nu este o activitate egoistă.” Liviana Tane

Iubesc poveștile de când mă ştiu, am amintiri vii cu mine ȋn vacanțele de vară şi cărțile pe care le-am citit, şi este imposibil ca ȋn geanta pe care o iau cu mine peste tot să nu am cel puțin o carte. Nu am transformat această pasiune în carieră, (cel puțin nu acum), dar cunosc oameni care au făcut lucrul acesta, mai mult, au mers catre business şi ȋşi ȋntrețin familia. 

Liviana Tane este una dintre persoanele iubitoare de poveşti, de scris, este jurnalist cu peste 15 ani de experiență în televiziune, coordonator de campanii și proiecte speciale, scriitor, fondator şi publisher The Writing Journey sau tipa cu cărțiile aşa cum este cunoscută de o mare parte dintre noi. A fost invitata mea ȋn luna iulie la emisiunea SIMPLU de la Canal 33.  Am discutat despre poveşti, despre cărti, despre ceea ce iese din condei, despre scris ȋntre exprimare şi vindecare dar şi despre bucuriile scriitorilor.

Pentru cine scriem atunci când o facem?

Putem spune că scriem pentru cel mai bun prieten, scriem ca să inspirăm, sa ajutăm, dar de cele mai multe ori scriem pentru noi, iar eu cred că scriem să vindecăm chiar dacă nu realizăm de cele mai multe ori.

“Scrisul ţine de o zonă foarte intimă, pentru că scriem despre noi. Şi ne e teamă să fim judecaţi, evaluaţi, comparaţi. Aşa că ne închidem în carapace şi, de multe ori, idei absolut fabuloase şi poveşti nemaipomenite rămân nespuse de teama că s-ar putea să nu placă.” Liviana Tane The Writing Journey

Scrisul ȋnseamnă organizare, antrenament, muncă multă, adaptare, nu ține de o putere specială. Scrisul poate fi vindecare dacă mergi ȋn zone cu răni care au nevoie de a fi vindecate, poate să ȋnsemne autocunoaştere sau “cel mai eficient exercițiu de ascultare”.

Scriem pentru noi, este eliberator dar este doar materie primă.”

Scrisul este o mare negociere ȋntre egoul personal şi darul pe care-l faci cititorului.

Dacă vreți să urmăriți pasaje din ediția Simplu despre scris, exprimare, vindecare vă las mai jos link-ul emisiunii. O să descoperiți şi două autoare de carte care au răspuns ȋntrebărilor mele despre scris şi bucurii ale scriitorilor:

 

Vă ȋndemn să scrieți şi să vedeți ȋn ce se transformă un text pe hârtie. Ce stări ies la suprafață, ce bucurii adunați?

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum