Modul în care ne petrecem dimineaţa îşi pune amprenta pe întreaga zi. În fiecare lună vei găsi la secţiunea Blog de pe site un interviu "Cum îmi încep ziua" cu persoane care inspiră în jurul lor şi sunt sursă de motivaţie şi energie pentru mulţi dintre noi.

 

În luna septembrie ne bucurăm să o avem alături de noi pe Maria Duduman,  mamă de băiat şi fondatoarea platformei “Fă bine”, un ecosistem care facilitează implicarea în comunitate și realizarea de fapte bune. Veţi descoperi dimineţi petrecute pe câmpuri alături de bunici, dimineţi începute cu meditaţie, timp pentru reflecţie, zâmbete de copil şi o serie de cărţi recomandate pentru etape de dezvoltare şi autocunoaştere.

Cum erau dimineţile copilăriei tale?

Dimineţile copilăriei mele au fost puternic impregnate de ritmurile anotimpurilor. Asta deoarece am petrecut întreaga mea copilărie la bunici, la Bratila, un sat din judeţul Bacău. Viaţa acolo era foarte simplă: primăvara, vara şi toamna, dacă afară era vreme de făcut treabă, ne trezeam devreme, mâncam repede şi apoi fiecare se îndrepta spre activitatea alocată (noi, copiii, păzeam oile şi vacile pe dealuri, ori îi însoţeam pe bunici la diverse alte activităţi pe câmp ajutându-i cât puteam). În zilele de sărbătoare mergeam la biserică.

Iarna ne trezeam tot devreme pentru a nu pierde nici o clipă de săniuş. Doar dacă afară era vreme urâtă mai leneveam în pat până mai tarziu.

Ai un ritual pe care-l faci în fiecare dimineaţă cu stricteţe?

Cândva am avut, în urmă cu 3 ani când mă pregăteam să alerg la semimaraton. Apoi s-au produs câteva schimbări importante în viaţa mea şi am renunţat la el. Însă de câteva zile mi-am propus să îl reiau astfel încât să pot îndeplini pe parcursul zilei tot ce îmi doresc.

Cum arată o dimineaţă din viaţa Mariei Duduman? La ce oră te trezeşti? Ce faci mai exact?

Odată cu începerea grădiniţei băieţelului meu mi-am stabilit să fac dimineaţa cât de multe pot pentru corpul şi spiritul meu. Sunt conştientă că minţii îi voi dedica aproape tot restul zilei.

Astfel încât de câteva zile mă trezesc la ora 06.00. Întâi îmi iau jurnalul şi scriu cum mă simt. Astfel că ziua mea începe cu afirmaţii ca: Sunt bucurie, Sunt fericire, Sunt abundenţă, Sunt sănătoasă, Sunt recunoştinţă.

În 3 zile pe săptămănă alerg jumătate de oră şi mă răsfăţ cu un duş magic, în restul aleg să ascult o meditaţie mai lungă sau să citesc ceva ce mă pasionează.

După alergat sau meditaţie notez în jurnal ceea ce îmi doresc să se intample peste zi. Sigură fiind de faptul că Universul îmi răspunde instant întrebărilor, scriu lista de dorinţe pentru acea zi sub forma întrebărilor: cum voi face eu paşi azi spre a colabora cu mai mulţi parteneri decât mi-am închipuit? sau cum voi primi răspunsul la întrebarea care mă macină? sau cum voi găsi sprijin pentru a rezolva acea situaţie?  sau cum voi oferi participanţilor la workshopul meu cea mai valoroasă experienţă de învăţare?  Nu mă gândesc şi la răspunsuri, le las să vină la mine în cel mai potrivit moment.

Şi după atâta bucurie şi pace, mă mai răsfăţ o tură gătindu-i micul dejun lui Teo şi pregătindu-l să meargă la grădiniţă.

În ultimul an şi jumătate m-am obişnuit să scriu în jurnal foarte multe dintre experienţele trăite. Mă ajută în primul rând să mă înţeleg pe mine mai bine astfel încât să pot fi cât mai prezentă şi obiectivă şi în relaţiile cu ceilalţi.

Dimineţile din vacanţă arată altfel decât celelalte?

Dimineţile de vacanţă înseamnă trezit târziu. Asta fiindcă îmi spun că toată ziua voi avea timp să ofer spiritului, minţii şi corpului cele necesare într-un mod echilibrat.

Ce cărţi ne recomanzi care te-au inspirat să faci schimbări pozitive în viaţa ta şi au avut impact şi asupra modului în care îţi începi ziua?

Cărtile asupra cărora m-am aplecat mult timp în ultimii ani au fost cele care m-au ajutat să înţeleg mai bine cât de mari şi frumoşi suntem noi, oamenii, şi ce putere extraordinară de creaţie este în fiecare dintre noi. Tot ce am citit în aceste cărţi s-au reflectat imediat in orice tip de proiect am dezvoltat. Câteva dintre acestea sunt: “Când totul se schimbă, schimbă totul” de Neale Donald Walsh, “Neuroştiinţa iluminării” de David Permutter si Alberto Villoldo, “Miracolul conştientizării” de Thich Nhat Hanh, “Şcoala Zeilor” şi “Tehnologia Visătorului” de Elio D’Anna, “Contracte sacre” de Caroline Myss, “Efectul Isaia” si “Matricea Divina” de Gregg Braden. Şi am mai fost sprijinită în acest proces de transformare al meu de câteva cursuri oferite pe mindvalley.com de trainer ca Harv T Eker, Marisa Peers, Christie Marie Sheldon şi alţii ca ei.

Sunt recunoascătoare pentru fiecare clipă pe care o trăiesc şi pentru fiecare persoană întâlnită fiindcă acum ştiu că este răspunsul la o rugaciune de-a mea, mai conştientă sau mai puţin conştientă, transmisă cândva din frică sau din iubire, dar care îmi este dată pentru a mă ajuta să cresc şi să trăiesc mai deplin ceea ce numim viaţă.

Mulţumim Maria pentru sinceritate şi inspiraţie. Suntem diferiţi dar avem capacitatea de a ne schimba viaţa în cea mai frumoasă poveste, trebuie doar să vrem să ne schimbăm modul de a privi lucrurile şi tot ce ni se întâmplă.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum, #cumimiincepziua