În cadrul ediției SIMPLU din luna Septembrie am discutat un subiect în tema cu această perioadă. Tema acestei ediții a fost „Cum să̆ scoți la iveală̆ geniul din copilul tău”, în care am vorbit despre câteva subiecte importante legate de drama copiilor cu abilități speciale pe care nu-i vrea statul, despre cum poți, ca părinte, să̆ percepi abilitățile speciale ale copilului și cum poți afla dacă̆ e într-adevăr special. 

Ne apropiem de deschiderea unui nou an școlar, avem pe de-o parte copiii nerăbdători să înceapă școala și copiii care mai vor vacanță. Dar să nu uităm că mai există și părinții care vor să păstreze echilibrul. Cu toate acestea fiecare început de an școlar aduce noi mici genii pe drumul cunoașterii. 

Invitatul special din aceată ediție a fost Lajos Kristof, educator, profesor și mentor specializat în antrenarea copiilor cu abilități înalte. A obținut triplă̆ performanță internațională̆ în domeniul educației, fiind acceptat în comunitatea experților internaționali în cadrul „Reimagine Education’’, din cadrul Universită̆țîi Pennsylvania. Lajos Kristof a ajuns să̆ fie singurul româ̂n inclus în lista de nominalizări pentru competiția mondială̆ Oscar în Educație, coorganizată de QS Quacquarelli Symonds și The Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania. Printre absolvenții renumitei The Wharton School se numără personalități marcante precum Donald Trump, fostul preș̦edinte SUA, Elon Reeve Musk, inginer și inventator recunoscut, Pichai Sundararajan, cunoscut și că Sundar Pichai, este un inginer indiano-american, actualul director executiv al Alphabet Inc. , respectiv Google Inc. și Warren Edward Veirdo Buffett este un investitor, om de afaceri și filantrop american. 

Cu toate acestea am aflat despre invitatul nostru o mică parte din viața lui. Este președintele asociaţiei care promovează copiii supradotaţi. Are numeroase proiecte în derulare care se axează pe descoperirea inteligențelor multiple și talentelor copiilor aflați în situații de risc social major. Toate acestea vin după ani de muncă susținută. Povestea lui de viață a început într-un orfelinat din județul Mureș, deoarece a fost abandonat. Trecând peste acestea singur, a obținut ce și-a dorit și e mândru în ceea ce face. 

Ce înseamnă un copil geniu? 

“ Sunt mai multe categorii de supradotare, în care părinții trebuie să înțeleagă că semnele apar încă din primii ani de viață ai copiilor ”. Părinții acestor tipuri de copii observă adeseori că aceștia au un comportament diferit de restul micuților de vârsta lor, însă aceste comportamente nu sunt întotdeauna cele la care te-ai aștepta. Orice copil la vârsta de 3 ani are potențial de geniu. Un copil care pune multe întrebări, și ajunge la vârsta de 5 ani, ajunge la așa zisa „curbă de regresii”. În momentul în care copilul nu este încurajat, în special în primii ani de învățare ai lui, acesta se va retrage în zona lui de timiditate.


Unde să se uite cu adevărat părinții astfel încât să identifice abilitățile speciale ale copilului? 

De obicei, semnele apar încă din primii ani de viață ai copiilor. Părinții copiilor-geniu observă adeseori că aceștia au un comportament diferit de restul micuților de vârsta lor. Faptul că un copil învață de la o vârstă fragedă să vorbească, să scrie sau să citească denotă un nivel ridicat de inteligență. Câteva abilități speciale sunt abilități excepționale de comunicare și limbaj, au o imaginație bogată, preferă să fie singuri și sunt extrem de curioși.

Te invit să urmăreșți și emisiunea Simplu alături de invitatul meu Lajos Kristof 

Te invit să-mi lași un mesaj despre ce părere ai asupra copiilor genii. 

Dacă ai nevoie să îți antrenezi starea de bine și ai nevoie de ajutor, nu ezita să mă contactezi la contact@danapredu.com 

Mă găseșți și pe: 

✅Facebook

✅Instagram

✅ LinkedIn

✅ YouTube 

Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită. 

Trăiește în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursă foto: pixapay, galeria personală