Într-o seară de vară acum mai mulți ani, aproximativ 4 ani, când spuneam noapte bună fetelor mele, am introdus practica recunoștinței. La început a fost un joc, desigur, având în vedere vârsta fetelor mele. Acum, a devenit o practică constantă, îndrăgită de ele. 

Eu am introdus destul de târziu practica recunoștinței în viața mea, pentru ele am vrut să fie altfel, să le arăt că lumea este strălucitoare, că avem variante din care să alegem, că putem decide la ce să ne uităm, că ne putem lua la revedere de la ziua care a trecut și altfel decât doar “noapte bună”.

Cred că vă poate fi de folos și vouă, indiferent că aveți un copil, doi, patru sau nici unul. Poate fi practicată în fiecare seară înainte de rugaciunea de “noapte bună” sau când vreți voi.

Am început prin a le ruga să menționeze 3 activități pe care le-au facut în ziua respectivă și le-a adus bucurie. De fiecare dată, se topesc în brațele mele și înșiră mai mult de 3 activități, de cele mai multe ori sunt și cronologic menționate. În timp am introdus cuvântul “recunoștință”, să apreciem ce avem în jurul nostru și să nu punem accentul pe ce ne lipsește. Iar astăzi intrebarea mea înainte de “noapte bună” este: “Pentru ce ești tu recunoscătoare azi?” 

Recunoştinţa e o stare în prezent şi se referă la a te bucura de viaţa în general, ACUM, AZI. Stând mai mult în PREZENT, vom conştientiza mai mult emoţiile şi stările noastre din timpul unor episoade pozitive pe care le trăim. Recunoştinţa este bună pentru copii şi adolescenți, o practică mindfulness cu multiple beneficii. Se vor bucura de o satisfacţie mai mare în viaţă şi se vor simți mai conectaţi faţă de cei din jur. Recunoștința este benefică pentru noi toți, de câte ori am ocazia povestesc despre ea, și voi știți că am o întrebare general valabilă pentru toți invitații emisiunii SIMPLUPentru ce ești recunoscător astăzi, aici, acum?

Beneficiile recunoştinţei. Câteva motive pentru care recunoştinţa să facă parte din activitatea ta zilnică.

  • Cultivând recunoştinţa ne ajutăm să ne focusăm pe ce este bun în jurul nostru. Persoanele care exersează recunoştinţa au o mulţumire de sine mai mare și atrag în viața lor lucrurile de care au nevoie în acel moment.
  • Un nivel ridicat de recunoştinţă este asociat cu un somn mai bun şi cu un nivel mai scăzut de anxietate sau depresie. Neuroştiinţa arată că sentimentul de recunoştinţă te poate ajuta să fii mai fericit. Recunoștința îţi transformă, literalmente, creierul.
  • Recunoştinţa îmbunătăţeşte relaţiile cu cei din jurul nostru. Ne face să fim mai apropiaţi de prieteni şi de partenerul de cuplu. Când partenerii îşi exprimă recunoştinţa unul faţă de celălalt, ei sunt mai satisfăcuţi de relaţia lor.
  • Recunoştinţa aduce starea de bine şi fericirea. Studiile arată că atunci când practicăm recunoștința, creierul nostru produce oxitocină, hormonul căruia i se datorează comportamentul matern, alăptarea, plăcerea sexuală și selecția partenerului de viață. Oxitocina provoacă sentimente plăcute și o stare generală de bine.

 

De ce este dificil să practicăm recunoştinţa:

Motivul pentru care ne este greu să practicăm recunoştinţa este că ne uitam în partea cu întuneric, la tot ce nu merge, ce nu avem și e negativ în viața noastră.

Am rămas cu bucăți din programul de vănători, cu această tendinţă de vigilenţă, de a fi alerţi şi a identifica posibile pericole.

Este mult mai ușor “să ne plângem” decât să acționăm. Începutul e greu. Ți se va părea că nu ai pentru ce să fii recunoscător/recunoscătoare în acest moment. Puterea de a vedea o rază de lumină în întuneric este puterea ta secretă.

 

Trei paşi simpli pentru a deveni mai recunoscător sau câteva sfaturi practice pentru a-ţi transforma structura moleculară a creierului în mod pozitiv.

  1. Spune “mulţumesc!” dimineața când te trezești. 
  2. Spune “noapte bună!” și trei lucruri pentru care eşti recunoscător/recunoscătoare la sfârșit de zi.
  3. Uită-te în oglindă în timp ce te speli pe dinţi sau îti faci rutina de îngrijire şi gândeşte-te la ceva ce ai făcut recent și ti-a adus bucurie.

Recunoștința este cea mai sănătoasă emoție umană. Cu cât ești mai recunoscător pentru ceea ce ai, cu atât vei avea mai multe lucruri pentru care să mulțumești Universului.” – Zig Ziglar

 

Daca ai nevoie să ȋți antrenezi starea de bine şi ai nevoie de ajutor, nu ezita să mă contactezi la contact@danapredu.com

Mă găsești și pe: 

Facebook

Instagram

✅ LinkedIn

✅ YouTube Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

 

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: Pixabay