Vara este anotimpul care ne oferă zile lungi pline de inspiraţie, întâlniri la apus, momente mindfulness la răsărit, şi perioada în care colecţionăm cele mai multe zile de concediu.

Am prieteni în jurul meu care în bagajul de vacanţă strecoară de fiecare dată minim o carte programată să fie devorată vara. Ştiu, o să-mi spune-ţi că în România procentul de cititori descreşte de la an la an, că ţara noastră se numără printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mic număr de cititori de cărți, da, am citit datele comunicate anul trecut de Eurostat - biroul de statistică al Comisiei Europene şi totuşi, eu sunt înconjurată de prieteni pasionaţi de lectură. Voi?

Primele amintiri legate de şcoală sunt cu şi despre cărţi, am scrisori către Moş Crăciun în care îmi exprimam dorinţa de a-mi aduce cărţi şi culegeri de matematică, nu jucării. Banii din bursa din liceu şi facultate mergeau către cărţi, şi ghiciţi cum este acum…mult mai bine, am mărit bugetul pentru lectură şi dorinţa de a fi autor pe rafturile librăriilor s-a adeverit.

M-am întors dintr-o mini vacanţă şi m-am gândit să împart cu voi titlurile cărţilor care-mi sunt alături în această vară mindfulness. Sunt genuri diferite, din categorii diferite dar exact asta îmi place, mă plimbă prin stări cu fluctuaţii uriaşe din care mă hrănesc, mă înspir în proiectele viitoare.

  1. Creatorii de hituri – Ştiinţa popularităţii într-o lume distrată, de Derek Thompson, editura Publica. Carte pe care am cumpărat-o în urma recomandării Livianei Ţane la o întâlnire #DigitalParentsTalk.

În Creatorii de hituri, Derek Thompson investighează legăturile între popularitate, minte creatoare, piaţa şi puterea de cumpărare, ce îşi doresc oamenii şi ce au în comun hiturile. Partea mea preferată este partea a doua – Popularitatea şi piaţa dar nu vă dezvălui de ce.

  1. Legături pierdute – Cauze reale ale depresiei şi soluţii surprinzătoare, de Johann Hari, editura Psihologia Pentru Toţi. Carte pe care am văzut-o într-o poză pe instagram şi care m-a ales perfect pentru această perioadă în care lucrez la materiale noi pentru seminare mindfulness.

Legături pierdute este bestseller în topul New York Times. O carte despre depresie şi anxietate cu exemple practice, studii concrete, informaţii concludente din partea cercetătorilor şi autorului care el însuşi a suferit de depresie încă din copilărie. Dacă nu aţi urmărit discursul lui Johann Hari de la TED Talks – Tot ceea ce credeţi că ştiţi despre dependenţă este greşit, vă invit să-l urmăriţi, are peste 6 milioane de vizualizări.

  1. Sursele bucuriei – Curajul, rezilienţa, recunoştinţa, generozitatea, iertarea şi sacrificial, de Salman Akhtar, editura TREI. Carte recomandată de Claudia Chiru la evenimentul Building Empathy in My Community organizat de Empathy Move.

Sursele bucuriei este deosebită deoarece analizează din zona de pozitivism,  structurată în atribute pozitive: Curajul, Rezilienţa şi Recunoştinţa, şi în acţiuni pozitive: Generozitatea, Iertarea şi Sacrificiul.

Sper să vă inspire cărţile pe care le-am ales pentru vara mea mindfulness. Aştept şi alte recomandări de la voi. Ce v-a inspirit în această vară? 

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum