În cadrul ediției SIMPLU am discutat un subiect interesant despre  relații, tipuri de relații, ingredientele necesare astfel încât relația să dureze și să fie de succes. Tema acestei ediții este „Care sunt ingredientele unei relații de durată și de succes?”.

Am avut plăcerea să o am invitată pe Psiholog Nina Sofian, un profesionist desăvârșit, psiholog cu peste 20 de ani de experiență atât în sesiunile “unu la unu” cât și cele de grup. Cu toate acestea este femeie, mamă de gemeni, soţie, soră, fiică, prietenă, coach, psiholog. Are competențe, studii și certificări în Dezvoltare Personală prin Self Parenting, Vision Architecture Coaching, Vindecare și Psihologie Transpersonală, Parenting Coaching, Dezvoltarea Personală a Copilului, Facilitator atestat „Circle of Security Parenting Program”, Certificare în Business & Leadership Coaching, Certificare în  Managementul Resurselor Umane, Master în Management și Comunicare, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

Atunci când nevoile noastre emoționale nu ne sunt împlinite în copilărie, ajungem să dezvoltăm strategii de apărare pentru a face față realității pe care o trăim. În momentul acela  începem ușor, ușor să ridicăm ziduri în jurul nostru pentru a ne proteja de durere și neiubire.

Mintea noastră alege să facă față situației prin crearea unor tipare, modelându-ne pentru restul vieții felul în care trăim, vedem lumea și interacționăm cu ceilalți.

Succesul unei relații sau a unei căsnicii fericite se bazează pe o serie de valori acceptate de ambii parteneri, dar și pe cunoașterea dinamicii de cuplu. Identificarea etapelor pe care le parcurge o relație, precum și înțelegerea importanței acestora pentru viața în doi, face parte din efortul conștient de a clădi o relație sănătoasă.

 

 

Există niște reguli simple pe care noi putem să le respectăm și pe care să le punem în practică pentru a ne asigură succesul în cuplu:

 

 

1.    Este important ca ambii parteneri să înțeleagă că fiecare în parte este responsabil de propria să fericire și că nu avem de ce să dăm vină pe partener pentru nefericirea noastră. Într-un cuplu suntem împreună la bine și la rău, ne susținem şi ne ajutăm, dar trebuie să înțelegem că fericirea proprie nu depinde în totalitate de celălalt.

 

2.    Partenerii trebuie să respecte diferenţele dintre ei, pentru că relaţia să nu devină un câmp minat, generator de conflicte. Dacă o persoană vrea cu adevărat să schimbe ceva la ea, o va face însă doar cu blândețe și în timp.

 

3.    O relaţie sănătoasă este cea în care partenerii îşi doresc să fie împreună doar de dragul de a fi împreună. Multe cupluri rămân împreună din motive financiare, altele pentru că sunt motivate de un soi de dependenţă emoţională, altele preferă relația în locul singurătății. Însă într-o relaţie fericită partenerii îşi doresc pur şi simplu, în mod cât se poate de sincer, să trăiască alături de celălalt

 

4.    O relaţie de cuplu sănătoasă este legătura care se naște între 2 oameni și este echilibrată. Adică niciunul dintre parteneri nu are o putere mai mare de decizie decât celălalt, ci iau împreună deciziile.

 

5.    Împărtăşirea sentimentelor se face în mod sincer şi direct, niciunul dintre parteneri nu trebuie să ignore sau să minimalizeze ceea ce simte celălalt. Altfel, frustrările vor ieşi mai devreme sau mai târziu la suprafaţă şi vor genera conflicte din ce în ce mai greu de rezolvat.

 

 

Câteva idei despre relații pe care cuplurile de succes le știu și de care țin cont:

 

·        E nevoie de multă muncă pentru a avea o relație de succes

 

·        Doar pe tine te poți schimba, nu și pe cel de lângă tine

 

·      ❸  Certurile au la bază fricile sau durerile noastre

 

·        Femeile și bărbații văd, de cele mai multe ori, lucrurile diferit

 

·         Furia este o pierdere de timp

 

·         Este nevoie că partenerii să petreacă timp și să facă lucruri împreună

 

·         Este important că partenerii să devină și să rămână buni prieteni

 

 

Toleranță versus compromis

 

Toleranță

 

Tolerarea este permisiunea sau acceptarea unei acțiuni, idei, obiecte sau persoane cu care cineva nu rezonează.

 

Să fii tolerant înseamnă să accepţi să trăieşți cu diferenţele care există în mod natural între tine şi cei din jur. Toleranţa este cea care te ajută să obţii satisfacţii din relaţiile cu partenerul tău, cu familia, cu prietenii şi cu copiii. Tot toleranţa este care vă poate ajută pe tine şi pe partenerul tău să vă adaptaţi la schimbările pe care le aduce viaţa de părinte.

 

Toleranţa este o componentă esenţială în menţinerea unei relaţii sănătoase. Înseamnă că partenerii apreciază diferenţele celuilalt, că pot cădea de acord chiar şi atunci când se contrazic, că îşi pot urmări nevoile personale într-un mod care ia în calcul şi starea de sănătate a relaţiei, nu doar la început, atunci când diferenţele sunt parte din atracţie, ci pe toată durata de viaţă a relaţiei lor.

 

Compromis

 

Noțiunea de compromis în relaţie este perceput că având sens negativ, mai ales astăzi când majoritatea oamenilor apreciază şi pun mare accent pe independenţă şi libertate. Femeile sunt în mai mare măsură dispuse către compromis de dragul relaţiei, al stabilităţii, al familiei. Bărbaţii însă percep ideea de compromis că un atac direct la propria independenţă.

 

Cu cât o femeie face mai multe compromisuri de dragul unei relaţii sau al unui bărbat, cu atât mai ameninţat se simte acesta, se retrage sau fuge de-a dreptul dintr-o relaţie chiar și atunci când are sentimente puternice faţă de partenera sa.

 

Într-o relație de cuplu compromisul este de multe ori necesar, pentru depășirea anticipată a conflictelor. Să lași de la tine, să accepți și nevoile și dorințele celuilalt, să cedezi din terenul pentru care va luptați, este o atitudine sănătoasă, în special când este întâmpinată cu același răspuns.

 

Suntem cu toții de acord că iubirea este cel mai frumos sentiment și că există mulți oameni norocoși pe lumea asta care iubesc și care sunt iubiți, care se bucură de relații armonioase și de durată și că, în peisajul plină de rutină al existenței noastre cotidiene, iubirea este sentimentul care ne aduce cel mai aproape de magie.

 

Cercetătorii au demonstrat că noi oamenii suntem cei mai fericiți atunci când suntem angajați în activități semnificative și activități virtuoase.

 

Te invit să citești și articolul  - La ce ne ajută să fim bine cu noi, să fim zen

 

 

Te invit să urmăreșți și emisiunea Simplu alături de invitată mea Nina Sofian.

Multumesc şi partenerilor mei: 

Progressive, prezenți pe piața online din SUA și Europa cu cele mai bune echipamente sportive, articole pentru acasă și outdoor, trambuline și diferite accesorii.

PentruMine, pentru vestimentația din ediția SIMPLU. #pentrumine magazinul tău on-line care face diferența. Realizate cu drag în România. Modele unicat, materiale atent selecționate!

 

Dacă ai nevoie să îți antrenezi starea de bine și ai nevoie de ajutor, nu ezita să mă contactezi la contact@danapredu.co

 

Mă găseșți și pe:

 

Facebook: https://www.facebook.com/danapredu.ro

 

Instagram: https://www.instagram.com/danapredu

 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/danapredu

 

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

 

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

 

 

Galerie foto: Pixabay