Suntem prinşi în activităţile zilnice şi în rolurile pe care le avem de interpretat şi se întâmplă de cele mai multe ori să intrăm pe pilot automat, deconectăndu-ne de la noi înşine. Prinşi în îndatoririle noastre zilnice începem să nu observăm prea multe despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau despre ce se întâmplă în interior. În timp, putem ajunge complet epuizați, fără să realizăm cum am ajuns acolo.

Ce faci atunci când eşti obosit?

Daca privim un copil mic identificăm cu uşurinţă când a intrat într-o stare de oboseală. Eu ştiu când bebeluşa mea este obosită. Începe să plângă, se supără cu uşurinţă, este irascibilă, nimeni şi nimic nu-i poate face pe plac. Aici intervin eu – mama care a observat comportamentul şi creez toate condiţiile pentru odihnă şi reîncărcare cu energie.

Noi ca adulţi am învăţat în timp să ne reprimăm sau să temperăm astfel de stări şi începem să ne ascundem oboseala. Fie că apelăm la cofeină, la dulciuri, poate la băuturi energizante încercăm să continuăm task-urile zilnice. Corpul nostru s-ar putea să fie destul de obosit pentru odihnă, dar mintea noastră încă mai funcţionează. Ne gândim și ne îngrijorăm de toate lucrurile pe care trebuie să le facem pâna la data de…

Cum reacţionezi când eşti obosit?

Ascundem noi oboseala faţa de cei din jurul nostru sau faţă de noi, dar la fel ca atunci când suntem mici, dispoziția noastră se schimbă. Poate nu mai plângem cu lacrimi de crocodil sau nu ne mai tăvălim în mijlocul magazinului dar dispoziţia se schimbă.

Oboseala poate avea drept rezultat o capacitate scăzută de compasiune (pentru noi și pentru ceilalți), o judecată proastă, iar atunci când devine foarte rău, avem mai multe șanse de a avea accidente. Și totuși, nu observăm aceste schimbări de dispoziţie, le ignorăm şi eventual bem cofeina pentru a rămâne treaz, până când ne prăbușim. Am devenit atât de pricepuți să ne ascundem oboseala încât nici nu putem spune când este obligatoriu să ne odihnim.

Ascultăţi corpul și mintea

Dacă rămânem alerţi la starea de prezenţă putem auzi acele semnale subtile din trupurile și mințile noastre care ne spun că este timpul să ne odihnim.

Semnele şi simptomele cauzate de stres şi oboseală pot conduce la diverse boli. Este important să recunoaştem semnele stresului din timp deoarece ne putem obişnui uşor cu ele si devin normale, familiale. Acordă-ţi o clipă din zi pentru a te verifica, acordă-ţi timp pentru a te asculta. Cum te simţi în acest moment?

Indiferent dacă este vorba despre meditația zilnică sau un simplu exerciţiu de respiraţie conştientă, este important să acordăm timp pentru a asculta.

Bucură-te de viaţă dintr-o minte odihnită!

Odihna este o nevoie de bază și esențială la fel ca apa şi mâncarea. Daca îţi iei o pauză de la activităţile zilnice asta nu înseamnă ca nu realizezi ceva sau nu faci nimic. Eşti bun şi generos cu tine. Dezvoltă-ţi o rutină de somn care ţi se potriveşte (o oră fixă la care să stingi lumina, o cană de ceai cald, telefoane închise, un film pozitiv sau poate 10 minute de meditaţie pentru a verifica modul în care te simți).

Dați-vă permisiunea de a nu face nimic! Merită să te bucuri de viață.

*regăsești aici materialul și în format audio