Ce este mindfulness?

Mintea copilului este liberă, nu este constrânsă de toate regulile societății, fără convingeri limitative. Dacă vreau să vorbesc de beneficile stării de bine, starea zen, cel mai uşor ȋmi este să vă trimit către a observa un copil. Priveşte cum se joacă un copil şi vei avea senzaţia că timpul s-a dilatat. Este prezent pe deplin şi are un singur focus.

Deseori, noi ca adulți ne confruntăm cu un singur lucru în timp ce ne gândim la altul, dar având un singur focus, ne consolidează prezenţa și angajamentul în fiecare moment, permițându-ne să fim pe deplin prezenți în activitățile noastre, în viața noastră și să ne îndepărtăm de pilotul automat. Ȋn ritmul acesta intrăm ȋntr-o stare de bine, de echilibru optim pentru noi fără să ştim că folosim chiar tehnici de mindfulness.

Care este definiția pentru mindfulness?

Dacă este să dau o definiţie a ceea ce înseamnă mindfulness, pot să spun că mindfulness este:

  • “Arta de a trăi” – menţinerea atenţie noastre moment cu moment, atenţie asupra gândurilor, sentimentelor, senzaţiilor şi a mediului nostru înconjurător.
  • Acceptare fără a judeca. În mindfulness nu există credinţa că este “corect” sau ”greşit” ceea ce simţim şi gândim în momentul prezent.

În cursurile şi workshop-urile pe care le susţin adaug întotdeauna fraza: “Nu necesită cunoștințe anterioare despre mindfulness sau meditație și nici nu te exclude pe tine cel care ai asemenea cunoștințe.”

Pentru unele persoane, da, mindfulness este un mod natural de a trăi viaţa, dar este ceva inerent în noi toți, care poate fi cultivat, întărit și deprins prin exerciţiu şi practică. Suntem diferiţi şi mindfulness ne ajută atunci când avem nevoie.

Practicarea mindfulness înseammnă reechilibrarea vieţii noastre, şi putem obţine ceva diferit de fiecare dată. Când practici mindfulness realizezi că diferenţa stă în lucrurile mărunte, fiecare gând şi acţiune are o consecinţă.

Putem influenţa ce se va întâmpla în viitor prin alegeri conştiente, prin felul ȋn care reacţionăm în momentul prezent.

Pentru cine poate fi de ajutor practica mindfulness?

Practica mindfulness poate fi de ajutor pentru persoanele care:

  • Trec printr-o perioadă de schimbări. De multe ori, participanţii la cursurile mele vin atunci când ceva s-a schimbat în viaţa lor, activităţile zilnice au fost impactate. Mindfulness te ajută să întelegi că totul este în schimbare iar acceptarea face parte din viaţă.
  • Îşi doresc mai mult de la viaţă, chiar dacă nu ştiu ce. Mindfulness te poate ajuta să analizezi ce este benefic în viaţa ta, punând accent pe recunoştinţă.
  • Sunt îngrijitori sau au profesii care necesită grijă pentru alte persoane: Când ai grijă de altcineva este dificil să-ţi acorzi atenţia necesară. Nu este vorba despre egoism dar atenţia trebuie pusă mai întâi pe noi pentru a putea avea grijă de ceilalţi (ca în anunţul din timpul zborului cu avionul – mai întâi îţi pui ţie masca de oxigen şi apoi ajuţi pe ceilalţi).
  • Au o istorie în episoade repetate de depresie. Practica mindfulness nu poate preveni un nou episod de depresie dar te poate ajuta să identifici mai repede semnele unui astfel de episod pentru a acţiona mai repede.
  • Suferă de anxietate. Devenim anxioşi când trăim în trecut sau ne facem griji pentru viitor. Mindfulness te poate ajuta să rămâi ancorat în momentul prezent.
  • Se simt stresate sau copleşite. Mindfulness poate ajuta prin dezactivarea reacţiei la stres.

mindfulness+conteaza+dana+predu.jpg

Cine poate practica mindfulness?

Este posibil să practici mindfulness la orice vârstă, indiferent de stadiul în care eşti. Într-adevăr, copiilor le este mult mai uşor să integreze mindfulness în viaţa lor deoarece ei oricum sunt angrenaţi în momentul prezent în majoritatea activităţilor pe care le întreprind. Da, suntem diferiţi şi este minunat, suntem unici şi avem puterea de a alege. Mindfulness este pentru tine şi nu ai nevoie de nimic special. Ȋn schimb este important să te decizi că vrei să ȋncepi acum şi chiar să ȋncepi. Iar legat de starea de zen de care se tot vorbeşte cu uşurință ȋn mediul on-line, te va urmări, va fi cu tine ȋn interiorul tău.

Sunt situații când oamenii nu beneficază de ei ȋnşişi, de puterea lor interioară de acea conectare cu tot ce există ȋn jurul nostru, toate resursele pe care le avem la ȋndemână şi care nu costă bani. Este nevoie de abordări alternative.

Putem pleca ȋntr-o călătorie a studiilor care există şi a tot ceea ce au reuşit să demonstreze oamenii de ştiință. Nu ştiu câți ştiți dare eu de profesie sunt inginer chimist cu diploma de dizertație pe microbiologie. Aşa că hrănesc această pasiune prin studii pe care le caut, le urmăresc şi le citesc pentru a obține mai multe informații pe subiectul pe care il cercetez.

Este mindfulness bazat pe știință?

Răspunsul este DA! Există studii concrete care demonstrează că mindfulness este bazat pe știință. În rândurile ce vor urma am extras o scurtă istorie și studii de interes legate de mindfulness.

Integrarea mindfulness în medicina și psihologia occidentală poate fi urmărită în creșterea budismului Zen în America în anii 1950 și 1960, parțial prin scrieri timpurii, cum ar fi Zen in Art of Archery (Herrigel, 1953), The World of Zen: An Anthology East-West (Ross, 1960) și The Method of Zen (Herrigel, Hull, & Tausend, 1960).

De-a lungul anilor ’60 -’70, a existat un interes tot mai mare în cadrul psihologiei experimentale în examinarea diferitelor mijloace de creștere a conștientizării și lărgirea limitelor conștiinței, inclusiv meditația.

În anii ’70 ȋl avem pe profesorul la Harvard Medical School, Herbert Benson care a explorat ȋn perioada popular a meditației transcedentală „Răspunsul de relaxare”.  A fost identificat drept atributul comun, funcțional al meditației transcendentale, yoga și alte forme de meditație, inclusiv rugăciunea religioasă profundă, fiind opusul răspunsului „luptei sau zborului”  care a fost identificat și la Harvard, de către fiziologul Walter Cannon Bradford în 1915.

Tot ȋn anii’70, un aspect clinic şi ştiințific a devenit şi cursul despre care am ȋnvățat şi eu acum câțiva ani ȋn sesiunile de mindfulness coaching, cursul de reducere a stresului bazat pe conștiență de opt săptămâni, dezvoltat de Jon Kabat-Zinn la Universitatea din Massachusetts Medical Center. Cursul presupune sesiuni săptămânale de formare în grup de aproximativ două ore de muncă zilnică pe propria persoană și pauză de o zi.
Multe studii de mindfulness până în prezent au raportat corelațiile dintre mindfulness și sănătatea psihologică. Ştiai că meditaţia este considerată un mijloc de transformare a minţii? Prin meditaţie îţi asumi responsabilitatea pentru propriile stări de spirit. Folosind diverse tehnici de meditaţie, poţi ajunge la echilibrul de care ai nevoie şi poţi obţine calm şi o viziune clară a naturii adevărate a lucrurilor. Practicarea meditației te conduce către a învăța tiparele şi obiceiurile minții tale. Meditaţia constantă este un mijloc de a cultiva noi moduri de a fi mai prezent şi pozitiv în propria viaţă.

Acordă atenţie respiraţiei tale şi astfel ai dat start meditaţiei.

Practicarea tehnicilor de mindfulness a fost asociată cu niveluri mai mari de satisfacție în viață, acordabilitate, conștiinciozitate, vitalitate, stima de sine, empatie, sentimentul autonomiei, competență și optimism. De asemenea, cercetările au început să exploreze asocierea dintre mindfulness și procesele cognitive care pot avea implicații importante asupra sănătății psihologice. De exemplu, Frewen, Evans, Maraj, Dozois și Partridge (2008) au descoperit că, în rândul studenților universitari, conștiența era legată atât de o frecvență mai mică a gândurilor automate negative, cât și de o capacitate sporită de a da drumul acestor gânduri.

Benjamin Shapero, instructor în psihiatrie la Harvard Medical School (HMS) și psiholog în cadrul Programului Clinic și de Cercetare Depresiune al Spitalului General din Massachusetts (MGH) susține ȋntr-un interviu că „mulți oameni nu răspund la intevențiile de prim rang”. Acesta a lucrat cu instructorul în radiologie la HMS și neuroștiințific la Centrul Martinos, Gaëlle Desbordes pentru o soluție alternativă: meditația bazată pe mindfulness.

„Interesul meu provine din faptul că am practicat aceste tehnici de meditație și le-am găsit benefice, personal. Apoi, fiind om de știință, întreabă „Cum funcționează asta? Ce îmi face asta? „Și doresc să înțeleg mecanismele pentru a vedea dacă poate ajuta pe ceilalți”, a spus Desbordes. „Dacă dorim ca aceasta să devină o terapie sau ceva oferit în comunitate, trebuie să le demonstrăm [beneficiile] sale științific.”

Au demonstrat ştiințific, au arătat multiple beneficii pentru pacienții care intră ȋntr-un program de meditație mindfulness, beneficii similare cu alte tratamente existente, dar unele descoperiri (beneficii împotriva unei serii de afecțiuni atât fizice, cât și mentale, inclusiv sindromul de colon iritabil, fibromialgia, psoriazisul) au fost puse ȋn practică deoarece studiile au avut dimensiuni mici de eșantion sau proiecte experimentale problematice.

Cercetările lui Desbordes au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN), pe lângă fotografii ale creierului ȋnregistrează şi activitatea lui. ȋn anul 2012 a putut demonstra că schimbările în activitatea creierului la subiecții care au învățat să mediteze se mențin constant chiar și atunci când nu meditează. Desbordes nu a făcut scanări în timp ce meditau, ci în timp ce îndeplineau sarcini de zi cu zi. Dar, atenție! La pacienții care timp de 2 luni ȋnvățaseră să mediteze. Aceste constatări sunt în concordanță cu asocierea mindfulness-ului cu o capacitate mai mare de a lăsa gândurile negative despre sine în plan secundar.

mindfulness+pentru+toti+dana+predu.jpg

Mindfulness sau “arta de a trăi” este puterea lui ACUM.

Probabil ai mai citit sau ai mai auzit această definiţie scrisă sau rostită de către mine. Este simplu. Este arta de a rămâne conștient cu ceea ce se întâmplă. Stresul, depresia și anxietatea iau amprentă asupra fericirii. Cu practica de Mindfulness și alte instrumente, putem îmbunătăți concentrarea, claritatea și fericirea noastra generală.

Mintea este minunea prin care ne stăpânim și ne restabilim. Luați în considerare, de exemplu: un mag care își taie corpul în multe părți și plasează fiecare parte într-o regiune diferită - mâini în sud, brațe în est, picioare în nord și apoi cu o anumită putere miraculoasă scoate un strigăt care se reasamblează. întreg fiecare parte a corpului său. Mindfulness este așa - este miracolul care poate reveni într-o clipă mintea noastră dispersată și să o readucem la integralitate, astfel încât să putem trăi fiecare minut din viață. Hanh (1976, p. 14) Hanh TN. The miracle of mindfulness. Boston: Beacon Press; 1976. 

Mindfulness te ajută  să deschizi căile disponibile din viața ta și să vezi toate opțiunile diferit, în mod nemișcat. Un citat care deschide prima carte ȋn format de buzunar de mindfulness din România pe care am lansat-o ȋn 2018, Minutul de mindfulness şi pe care l-am scris ținând cont de toate trăirile pe care le-am experimentat de când am ȋnceput să practic mindfulness.

Concluzie

Buddha a fost întrebat: „Ce ai câștigat din meditație?”

El a răspuns: „Nimic!”

Apoi a continuat: „Totuși, permiteți-mi să vă spun ce am pierdut: furie, anxietate, depresie, nesiguranță și frică de bătrânețe și moarte”.

➡️ Te invit să accesezi gratuit materialul digital gratuit e-book 3 exerciții mindfulness pentru starea de bine.

➡️ Dacă ești în căutarea unui ghid pentru a atrage în viața ta ceea ce îți dorești, te încurajez să vizitezi platforma https://danapredu.com

➡️ Te invit să programezi sesiunea introductivă de coaching.

➡️ Îți recomand seminarul Mindfulness în viaţa ta. Învaţă puterea lui ACUM dacă dorești să ai mai mult în viaţa ta şi să sporești bunăstarea şi fericirea. 

➡️ Cartea Minutul de Mindfulness o poți comanda aici.

Mă găsești și pe:

Facebook

Instagram

✅ LinkedIn 

✅ YouTube Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: pixabay, galeria personală