La polul opus al fericirii se află tristeţea. Ele convieţuiesc împreună, se susţin şi fac echipă bună împreună. De multe ori ai impresia că dansează tango. Atunci când eşti în căutarea fericirii bineînţeles că te vei întâlni cu tristeţea. Sunt prietene.

Mi-a luat ceva timp să înţeleg că sunt împreună ca Soarele şi Luna ca inspiraţia şi expiraţia, ca frica şi curajul…sunt acolo. Depinde ce alegi, când alegi şi cui îi dai forţă.

Ce poţi face când tristeţea apare:

  1. Nu o ignora! Află sursa din care provine, de unde a luat naştere. Cum să faci asta? Aşează-te de aceaşi parte cu ea şi adresează-I întrebări deschise. Notează răspunsurile fără să la judeci!

Ce mă supără în acest moment? De ce?

Pe o scară de la 1 la 10 cât de tare ma afectează?

Ce aş putea să fac să nu se mai repete?

  1. Observă dacă se repetă în mod constant.  Observă dacă apare într-o anumită parte din zi, din lună. Observă-i durata! Poţi tine un jurnal cu răspunsurile de la punctul 1 si cu informaţii concrete legate de durată şi apariţie.
  2. Nu te lupta cu ea! Încearcă să nu repeţi în gând sau cu voce tare “sunt trist”. Nu vei face decât să-I dai forţă şi să câştige lupta. Poţi afirma “Sunt trist acum. Îmi simt corpul cum reacţionează, simt cum respiraţia este diferită (enumeri cum este afectat corpul tău în momentul prezent). Mă uit în jurul meu şi văd (enumeri ceea ce vezi)”. Astfel, te concentrezi pe momentul prezent şi tot ceea ce este în jurul tău. Tristeţea rămâne în planul 2.
  3. Notează activităţile care te bucură şi te încarcă cu energie pozitivă. Începe o astfel de activitate şi concentrează-te pe rezultat.
  4. Meditează sau roagă-te! Meditaţia şi/sau rugăciunea sunt soluţii la îndemână care nu costă nimic şi pe care le poţi aplica imediat, ca un refresh al minţii.

Tot ce am menţionat mai sus sunt câteva activităţi pe care le poţi face în momente de tristeţe. Eu, noi (împreună cu clienţii 1:1 sau participanţii la seminare) le practicăm ori de câte ori simţim nevoia.

Te invit să citeşti pentru inspiraţie şi articolele:

https://danapredu.com/Gandurile-negative-nu-ti-dau-pace

https://danapredu.com/esti-prietenul-clipei-prezent-sau-fugi-catre-trecut-sau-viitor

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum