În fiecare lună vei găsi la secţiunea Blog de pe site un interviu "Cum îmi încep ziua" cu persoane care inspiră în jurul lor şi sunt sursă de motivaţie şi energie pentru mulţi dintre noi. Modul în care ne petrecem dimineaţa îşi pune amprenta pe întreaga zi.

La sfârşit de ianuarie o avem alături de noi pe Valentina Enache, mămică de doi mititei creţi foarte matinali. Te invit să intri în lumea Valentinei cu miros de uleiuri parfumate, cu dimineţi mindfulness şi secrete alcătuite din dragoste nemărginită.

 

Cum erau dimineţile copilăriei tale?

Întotdeauna bunicul meu mă aştepta cu ceaiul pregătit! O cană bulbucată cu ceai negru, 2 linguri de zahăr şi zeamă de lămâie. Nicăieri nu am mai regăsit acel gust al ceaiului lui, şi tare mult îmi lipseşte. Sunt convinsă că punea din abundenţă şi ingredientul lui secret: dragoste nemărginită.

Ai un ritual pe care-l faci în fiecare dimineaţă cu stricteţe?

Nu am un ritual fix, însă dimineţile mi le încep cu un pahar mare cu apă pentru a-mi ajuta organismul să se pună în mişcare. Îmi place să îmi acord câteva minute pentru mine pentru a-mi planifica ziua, sau pur fi şi simplu pentru a admira viaţa şi forfota străzii. Însă este ceva ce ţin neapărat să nu fac imediat după ce mă trezesc: să nu verific notificările de pe telefon!

Cum arată o dimineaţă din viaţa Valentinei Enache? La ce oră te trezeşti? Ce faci mai exact?

Atât eu cât şi soţul ne trezim în jur de ora 7:00, indiferent de zi, deoarece cei doi mititei creţi sunt foarte matinali. Ne dezmeticim puţin în pat, ne îmbrăţişăm şi ne iubim. Apoi ne începem ziua cu micul dejun, laptele lor şi cafeaua mea. Planificăm ziua, râdem mult şi o pornim spre grădiniţă şi serviciu. Daca e weekend, ne jucăm în voie sau plecăm spre alte activităţi.

Dimineţile din vacanţă arată altfel decât celelalte?

Nu pot spune că dimineţile de vacanţă sunt diferite. Timpul petrecut acasă cu familia este vacanţa mea! Asta pentru că mă relaxează, mă încarcă cu energie şi mă simt foarte bine. Exact ca în vacanţă :)

Ce cărţi ne recomanzi care te-au inspirat să faci schimbări pozitive în viaţa ta şi au avut impact şi asupra modului în care îţi începi ziua?

Cea mai cunoscută cred că ar fi "The power of now" de Eckhart Tolle. Însă cred că pentru mine reţeta schimbărilor pozitive a fost conştientizarea că reacţiile şi comportamentele celorlalţi oameni sunt o reflexie a interiorului lor, iar eu îi pot ajuta doar fiind cea mai bună versiune a mea. Lucrez cu mine constant şi învaţ să fiu mai răbdătoare, mai empatică, mai darnică, mai umană. Toate aceste trăsături le pot dezvolta doar dacă eu sunt conştientă de gândurile şi trăirile mele în fiecare moment al zilei, doar dacă eu trăiesc aici şi acum. Nu este uşor şi nici nu îmi iese întotdeuna, însă este un proces cu urcuşuri şi coborâşuri, şi tocmai de aceea e frumos!

Mulţumim Valentina pentru sinceritate şi povestea cu miros de uleiuri esenţiale. Nu v-am spus? Valentina Enache mai este numită şi mama cu uleiuri şi o regăseşti în mediul on-line aici.