În fiecare lună vei găsi la secţiunea Blog de pe site un interviu “Cum îmi încep ziua” cu persoane care inspiră în jurul lor şi sunt sursă de motivaţie şi energie pentru mulţi dintre noi. Modul în care ne petrecem dimineaţa îşi pune amprenta pe întreaga zi.

Ai capacitatea de a-ţi schimba viaţa în cea mai frumoasă poveste, trebuie doar să vrei să îţi schimbi modul de a privi lucrurile şi tot ce ţi se întâmplă.

Pe Elena Santos o regăseşti pe www.acasacumami.ro, mămică de 3 minuni, preocupată de starea de bine a familiei sale. Elena ne povesteşte în rândurile de mai jos cum sunt dimineţile în familia ei, ce ritualuri are, de unde îşi ia energia de zi cu zi şi ce cărţi au avut impact asupra modului în care îşi începe ziua.

DP: Cum erau dimineţile copilăriei tale?

Imaginează-ţi câtă fericire. Gândindu-mă acum, acele dimineţi ale copilăriei mele chiar erau fericite. La prima ora, eu şi fratele meu ne făceam patul, scuturam plapuma şi pernele apoi ne îmbrăcam de şcoală.

Bunica ne pregătea şi servea un mic dejun demenţial cu pâine de casă, iaurt şi brânză făcută în casă, gem ţinut peste iarnă în beciul casei (cămara minunată) sau îmi făcea o cană de cacao cu lapte şi nuci, musai cu pâine de casă. În vacanţă însă fericire maximă, împreună cu bunicul mulgeam vacile la prima ora (5 dimineaţa) şi abia aşteptam să îmi pună şi mie o cană în sticla maro de la berea Gambrinus. Până se limpezea laptele aşteptam cuminte ca bunicul să se spele pe faţă cu apă neîncepută de la fântână şi apoi se ruga cu faţa către cer şi îi mulţumea lui Dumnezeu că a scăpat de război, că e în viaţă şi are familie, nepoţi şi animale. Mâncam ceva şi dacă bunica nu avea treabă de făcut împreună cu noi o tuleam în luncă cu bunicul să ducem vacile la păscut. Ne opream un pic şi pescuiam în gârlă apoi ne întorceam să trebăluim prin ogradă sau ne căţăram prin pomi cu alţi copii la furat de corcoduşi, prune crude, caise sau mere acre. Ei, ce vremuri….

DP: Ai un ritual pe care-l faci în fiecare dimineaţă cu stricteţe?

Da, am un ritual şi dimineaţa şi seara. Nu, nu este despre demachierea tenului deşi la ridurile mele de la ochi ar trebui, este un ritual simplu, spiritual, pe care îl voi respecta cu stricteţe cât voi trăi. Mă rog Bunului Dumnezeu şi îi mulţumesc şi seara şi dimineaţa pentru tot ce sunt, tot ce am şi tot ce mi se întâmplă! Fără El eram să mă pierd în frici!

DP: Cum arată o dimineaţă din viaţa Elenei Santos? La ce oră te trezeşti? Ce faci mai exact?

Nu am un tipar fix per ore pentru că zilele nu seamănă între ele. Mai mereu mă trezesc la 6.30 sau 7.00, câteodată, când avem evenimente şi ajungem acasă târziu evident mă trezesc mai târziu.

Am devenit mai organizată şi mi-am găsit timp şi pentru mine după naşterea Sarei (cel de-al treilea copil). A trebuit, nu de alta. Din poziţia de a da ordine şi alţii îndeplineau ce delegam, acum când am ales un drum nou, am continuat să dau ordine şi să deleg însaă executantul tot eu eram. Hai, râzi un pic femeie!

Ce fac mai exact?

Am fost o vreme în haos. Epuizată zilnic, casa dezordonată, copiii nefericiţi, soţ răbdător însă îl simţeam nemulţumit. So…Mi-am creat un sistem, câteva liste ajutătoare, am împărţit timpul în calupuri şi de fiecare dată îmi pun taskuri rezonabile, puţine, pe care le îndeplinesc cu drag fără chin, să zic aşa, de a face multe în timp scurt.

Uite un exemplu:

Lista mea zilnică pentru a avea o casă ordonată cu puţin efort, listă pe care o recomand cu drag tuturor!

1.Fac patul şi spun mulţumirea sau rugăciunea. Orice ai face în timpul zilei, seara când vii la culcare, e mult mai relaxant să te tolănești pe un pat curat și aranjat.

2. Aloc 15 minute pentru sine înainte de mic dejun. Îmi pun gândurile în ordine şi mă uit pe lista cu To Do din acea zi. Poți si tu să faci asta, cel care citeşti acum!

3. Pun lucrurile la loc imediat ce le folosesc.

4. Pun facturile sau ce mai primesc prin poștă în dosar de plăţi sau la gunoi/reciclat.

5. Gătesc? O, da! Toţi o facem! Curățăm imediat picăturile de pe aragaz, cratițe, gresie etc. altfel se întăresc şi dimineaţa următoare mă enervez când le văd pe aragaz. Aşa câştig timp să îmi petrec în familie, nu la şmotru.

6. Bag la spălat o mașină, dimineața. Zilnic.

7. Strâng de prin baie dacă e cazul. Fiecare dintre noi o facem. După dușul de seară, strâng hainele, prosoapele în coșul de rufe sau, dacă mai sunt purtabile, le pun în cuier! (dureaza 3 minute pe ceas).

8. Pregătesc hainele de a doua zi, 2 variante.

9. Implic familia. Chiar și cei mici sunt bucuroși să ajute. Voi vă uitați la tv? În pauzele de reclame poţi strânge de prin living sau zona în care stai.

10. Dezgheţ carne sau legume. Scot din congelator și pun în frigider. Dezghețarea lentă e mai sănătoasă. Pregătesc ce voi găti a două zi, în caz că nu mai am mâncare rămasă.

Totul începe cu primul pas și important este să te urnești, sa te motivezi. Dacă azi faci unul din punctele de mai sus, mâine îl faci pe cel de-al doilea, sigur vei simți deja o mică schimbare.

Lista mea cu To Do e ca în vremea când mergeam la şcoală.

Ştiu că dimineaţa dau randament maxim, îmi planific cele mai delicate task-uri pe calupuri de ore, din 3 in 3 ore sau aproximativ. Brian Tracy zicea –începe cu ceea ce nu îţi place- apoi vei avea productivitate mai mare.

Am zile destinate cumpărăturilor, zi de planificat în mare ce voi găti următoarea săptămână să ştiu ce şi cât cumpăr. Metoda mea de a economisi bani şi nervi zic eu. Managementul american şi-a pus amprenta. Culmea e că funcţionează şi sunt disciplinată. Bine, cu mici scăpări.

DP: Dimineţile din vacanţă arată altfel decât celelalte?

Un pic da diferă. Mă trezesc din când în când mai târziu de ora 7, uneori la 9 şi e tare bine. Am şi zile când lenevim în pat sau stăm în pijamale până seara…Toată lumea e fericită! De când am decis, la al treilea copil, că trebuie să mă implic şi mai mult în viaţa copiilor mei, m-am trezit un pic bulversată de timp. L-am urât că e prea puţin, apoi prea mult când copiii erau plecaţi şi eu eram în pană de idei sau chef însă am învăţat că şi timpul are nevoie de timp să fie, eu de ce m-aş grăbi să fac multe pănă la epuizare? Acum, timpul îmi e destul şi mă bucur de el cu ai mei toţi.

DP: Ce cărţi ne recomanzi care te-au inspirat să faci schimbări pozitive în viaţa ta şi au avut impact şi asupra modului în care îţi începi ziua?

Cartea Cartilor – Biblia – aş fi zis, pentru că sunt atâtea descoperiri făcute despre învăţămintele şi elementele motivaţionale însă nu am fost în stare să o termin.

The Magic of Thinking Big de Ph.D. David J. Schwartz este cartea mea de suflet citită acum 21 de ani. Scrie acolo despre ceea ce zice şi Tony Robbins – puterea e în noi – avem capacitatea de a ne schimba viaţa în cea mai frumoasă poveste, trebuie doar să vrem să ne schimbăm modul de a privi lucrurile şi tot ce ni se întâmplă şi niciodată să nu uităm să fim recunoascători pentru ce avem!

Suntem diferiţi dar ai şansa să acţionezi cu fiecare zi nouă pe care o începi. Tu decizi cum să îţi schimbi ziua pozitiv şi conştient.