Cum ne menținem activi în sezonul ploios și rece

Sezonul ploios și rece aduce cu sine provocări pentru cei care iubesc să facă sport în aer liber. Cu toate acestea, nu trebuie să vă opriți din a vă menține activi și sănătoși. 

Numărul de evenimente sportive și competiții din România este destul de mare, acoperind o gamă largă de sporturi. Aproximativ 40-50% dintre adulții români practică activități fizice sau sporturi într-o anumită formă. Da, oamenii din mediul urban tind să fie mai activi din punct de vedere fizic, datorită faptului că au mai ușor acces la facilități sportive, cum ar fi sălile de fitness și terenurile de sport. 

DA, suntem o țară cu sportivi români recunoscuți la nivel internațional pentru performanțele lor în diferite sporturi.

După cum bine știți o parte dintre voi, mișcarea este importantă în viața mea. Nu trece nici o zi fără mișcare sub o formă sau alta. Așa, mi-a venit ideea de a scrie acest articol în care am punctat cele mai bune opțiuni de sport pe care le puteți practica în interiorul confortului casei dumneavoastră, mai ales în sezonul rece.

Alergatul pe Bandă

Banda de alergat este un echipament esențial pentru cei care iubesc să alerge. Alergatul pe bandă vă permite să vă mențineți rutina de alergare chiar și atunci când afară plouă sau este frig. 

Sfaturi pentru a maximiza antrenamentul pe bandă

·      Variați intensitatea: Schimbați viteza și înclinația pentru a simula terenuri diferite și a vă menține antrenamentul interesant.

·      Adăugați muzică sau seriale: Ascultarea muzicii preferate sau vizionarea unui serial poate face timpul să treacă mai repede în timp ce alergați pe bandă.

·      Setați obiective: Stabiliți obiective de distanță sau de timp pentru a vă menține motivația.

8 beneficii cheie ale alergatului pe bandă

1.   Controlul greutății: 

Alergatul pe bandă poate ajuta la arderea caloriilor, ceea ce poate contribui la pierderea în greutate sau menținerea unei greutăți sănătoase. Este un exercițiu cardiovascular eficient.

2.   Îmbunătățirea sănătății inimii: 

Alergatul pe bandă întărește inima, crește capacitatea pulmonară și poate reduce riscul de boli de inimă. Este un exercițiu excelent pentru sănătatea cardiovasculară.

3.   Creșterea rezistenței: 

Prin alergarea regulată pe bandă, veți dezvolta o rezistență mai bună. Veți putea face față cu mai multă ușurință activităților zilnice fără să vă simțiți epuizați.

4.   Îmbunătățirea sănătății osoase: 

Alergatul pe bandă poate ajuta la întărirea oaselor și poate reduce riscul de osteoporoză, deoarece este o formă de exercițiu care implică impactul cu solul.

5.   Reducerea stresului: 

Exercițiile aerobice, cum ar fi alergatul, stimulează eliberarea endorfinelor, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai fericiți și să reduceți stresul și anxietatea.

6.   Îmbunătățirea posturii și coordonării: 

Alergatul pe bandă poate ajuta la dezvoltarea posturii corecte și a coordonării corpului. Acest lucru poate preveni durerile de spate și alte probleme de postură.

7.   Conveniență și siguranță: 

Alergatul pe bandă poate fi practicat oricând, în orice condiții meteorologice și într-un mediu sigur. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la traficul de stradă sau la vremea nefavorabilă.

8.   Monitorizarea progresului: 

Majoritatea benzilor de alergat moderne sunt echipate cu monitoare care vă permit să urmăriți ritmul cardiac, distanța parcursă și alte date importante despre antrenament. Acest lucru vă ajută să vă monitorizați progresul și să vă stabiliți obiective realiste.

Antrenamente de Spinning

Spinningul este o opțiune excelentă pentru cei care caută un antrenament intens pentru întregul corp în sezonul ploios și rece. 

Spinningul, ca formă de antrenament, a fost dezvoltat și popularizat de către Johnny Goldberg, cunoscut și sub numele de "Johnny G." El este considerat inventatorul antrenamentului de spinning. Acesta a dezvoltat prima bicicletă de spinning în anii '80 și a creat un program de antrenament structurat în jurul acestui echipament.

Prima clasă oficială de spinning a avut loc în anii '80, când Johnny G. a început să predea aceste antrenamente. De atunci, conceptul de spinning a crescut în popularitate și a devenit unul dintre cele mai cunoscute și apreciate antrenamente cardio din lume. Astăzi, există numeroase săli de fitness și instruitori specializați în antrenamente de spinning, iar această formă de exercițiu este practicată în întreaga lume.

Majoritatea sălilor de fitness au clase de spinning, dar puteți alege și să faceți acest antrenament acasă, cu o bicicletă de spinning. 

Beneficii ale antrenamentelor de Spinning

Arderea caloriilor: Un antrenament intens de spinning poate arde o cantitate semnificativă de calorii, ajutându-vă să vă mențineți în formă și să vă controlați greutatea.

Antrenamentul pentru întregul corp: Spinningul lucrează atât picioarele, cât și partea superioară a corpului, dezvoltând forța și rezistența musculară.

Rezistență cardiovasculară: Antrenamentele de spinning îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și capacitatea pulmonară.

Echipamentul necesar pentru pentru alergatul pe bandă și spinning

Echipamentul poate varia în funcție de preferințele personale, dar eu am alcătuit o listă generală a echipamentului esențial pentru aceste activități.

- Pantofi de alergare: Sfatul meu este să investiți într-o pereche bună de pantofi de alergare. Aceștia ar trebui să ofere amortizare și susținere adecvată, și să îi utilizați numai pentru această activitate.

- Îmbrăcăminte de alergare: Bluze, maiouri și pantaloni de alergare fabricați din materiale respirabile și care absoarbă umezeala pentru a menține corpul uscat și confortabil.

- Sutien sportiv: Pentru noi femeile, un sutien sportive care oferă susținere suplimentară în timpul alergării este important și o alegere majoră.

- Ceas sau monitor de ritm cardiac (opțional): Un dispozitiv pentru a monitoriza ritmul cardiac și progresul antrenamentului doar în cazul în care banda de alergare nu are aceste funcții.

- Sticlă de apă: Hidratarea este importantă în timpul antrenamentelor, deci vă recomand să aveți la îndemână un bidon de apă.

- Prosop: Pentru a vă șterge transpirația și pentru a menține zona din jurul bicicletei de spinning/bandă curată.

În ceea ce privește echipamentul tehnic, eu vă recomand să cercetați cu atenție ținând cont de funcțiile tehnice, brand și preț. Aici puteți citi mai multe despre banda de alergare pe care o folosesc de câțiva ani. Iar ca și recomandare de magazine cu specific echipamente sportive, îi recomand pe prietenii de la BeProgressive care în această perioadă au super reduceri.

Yoga sau Pilates

Yoga și Pilates sunt două opțiuni excelente pentru a vă menține energici și a vă relaxa în același timp în sezonul ploios și rece. Puteți urma clase online sau puteți găsi o varietate de aplicații și resurse pentru a vă ghida în practicarea acestor discipline.

Echipament minimal și confortabil pentru a practica Yoga

- Saltea de yoga: O saltea de yoga este esențială pentru a vă asigura că aveți o suprafață confortabilă și curată pe care să vă întindeți și să efectuați asanele (pozițiile de yoga). Dacă considerați că exercițiile de yoga vor devein un stil de viață pentru voi, puteți investi într-o saltea de yoga mai groasă pentru confort suplimentar. Eu am 2 saltele de yoga, 2 modele diferite: Saltea Fitness Yoga BeProgressive și Saltea Ecozar.

- Îmbrăcăminte confortabilă: Purtați haine lejere și confortabile, cum ar fi pantaloni de yoga și bluze sau maiouri care permit libertatea de mișcare. Materialul ar trebui să fie respirabil și să vă permită să vă întindeți ușor.

- Prosop: Dacă transpirați mult sau aveți un covor de yoga care alunecă, puteți utiliza un prosop special pentru yoga.

- Perniță de yoga (opțional): O perniță de yoga poate oferi suport suplimentar în timpul anumitor poziții sau poate fi folosită pentru relaxare la sfârșitul ședinței.

- Blocuri de yoga (opțional): Blocurile de yoga pot fi folosite pentru a vă susține și pentru a vă îmbunătăți poziția în anumite asane, sau pentru a vă ajuta să vă apropiați de podea în poziții de întindere.

- Muzică sau aplicație de yoga (opțional): Puteți crea o atmosferă relaxantă în timpul practicii de yoga cu ajutorul muzicii potrivite sau puteți urma instrucțiuni de yoga dintr-o aplicație dedicată. Pentru clasele de yoga eu o urmăresc pe Adriene

Yoga este flexibilă și poate fi adaptată la nevoile și preferințele personale, astfel încât puteți alege echipamentul și accesorii care se potrivesc cel mai bine stilului și nivelului vostru de practică.

 Important!

Este esențial să aveți o tehnică corectă de antrenament. Dacă sunteți începători, citiți/urmăriți instrucțiuni corecte și complete de la un antrenor (în on-line se găsesc astfel de programe pentru începători) sau participați pentru început la clase conduse de profesioniști pentru a vă asigura că efectuați mișcările corect și în siguranță.

V-am convins să nu renunțați la mișcare în sezonul ploios și rece? Cine spune DA pentru #miscareinfiecarezi?

Banda de alergat, antrenamentele de spinning și clasele de yoga sau Pilates reprezintă opțiuni ideale pentru a vă menține activi și sănătoși în confortul casei. Este o activitate fizică potrivită pentru a vă menține în formă și a vă îmbunătăți sănătatea generală pentru corpul și mintea voastră.

Sper că a fost de ajutor articolul meu, vă invit să-mi lăsați un mesaj dacă aveți întrebări sau dacă ați zis DA la achiziția unei benzi de alergare.

➡️ Dacă sunteți în căutarea unui ghid pentru a atrage în viața voastră ceea ce vă doriți, vă încurajez să vizitați platforma https://danapredu.com și să programezi SESIUNEA INTRODUCTIVĂ DE COACHING. 

Mă găsiți și pe:

Facebook

Instagram

✅ LinkedIn 

✅ YouTube Vă invit să vă abonați la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: galeria personală, BeProgressive