Prin mindfulness suntem încurajaţi să încetinim și chiar să oprim uneori pentru a observa sau a savura ceea ce întâmpinăm în prezent. Folosind starea de prezenţă creăm pas cu pas amintiri ce ne încarcă pozitiv şi ne umple rezervorul de BINE.

Săptămâna trecută am urmărit un film despre generaţii, trecerea timpului, diferenţe şi asemănări. O scenă din film mi-a rămas în suflet: părintele în vârstă îl îndemna pe copilul adolescent să se bucure de ceea ce vede în prezent şi să savureze viaţa adresându-i întrebarea:

“Ai făcut o poză clipind din ochi la ceea ce vezi acum?”

Suntem înconjuraţi de tehnologie şi acum este ca niciodată mult mai aproape de noi. Fiecare telefon mobil are cel puţin o camera foto performantă care ne îndeamnă să facem click-click la tot ce ni se întâmplă. Este mai ușor ca oricând să documentem momentele speciale cu fotografii sau videoclipuri.

Câte dintre aceste momente le trăieşti cu adevărat în minte, în loc să vezi pur și simplu printr-un ecran?

Deși este minunat să capturezi aceste experienţe, astfel încât să le poţi arăta prietenilor din mediul on-line, uneori făcând click în loc să priveşti cu adevărat și să laşi momentul să se scufunde în mintea ta îl pierzi.

Decât să ne grăbim din moment în moment, încercând să vedem sau să facem cât mai mult posibil, putem începe să ne folosim simțurile ca un fel de aparat de fotografiat, capturarea momentului într-un mod mai profund.

Prin starea de prezenţă activată putem crea amintiri memorabile cu efecte benefice pentru noi. Dacă privim cu atenție, ascultăm, simțim, putem crea o memorie senzorială completă a momentului, astfel încât în ​​viitor, când ne uităm înapoi, vom avea mai mult decât un instantaneu pe telefonul nostru.

Nu vreau să mă înţelegi greşit. Nu spun să nu mai foloseşti camera telefonului mobil, nicidecum. Şi eu o folosesc în fiecare zi şi colaborez cu fotografi profesionişti atunci când este necesar. În schimb, te îndemn ca data viitoare când te întâlneşti cu familia sau eşti la o petrecere cu prietenii, sau când vezi ceva frumos sau interesant, fă o pauză și lasă prezentul să se scufunde mai întâi în mintea ta. Simte emoţiile pe care ţi le aduce momentul, fie că este vorba de fericire, de recunoștință, de iubire, de uimire sau de fascinație, lasă-l să pătrundă în întreaga ta ființă. După trăirea stării de prezenţă poţi oricând să păstrezi amintiri foto sau video.

Creează-ţi amintiri memorabile printr-un instantaneu mental înainte de unul pe aparatul foto. Observă cum schimbă calitatea amintirii atunci când priveşti înapoi în timp.

*foto credit: Cristina Jilavu de la Event Portrait