Unul dintre lucrurile interesante despre viață este că nu trebuie să rămânem la fel ca acum. Putem schimba stagnarea! Ne putem inventa în orice moment.

De exemplu, pot decide astăzi că doresc să devin mai sănătoasă acordând atenţie felului de a mânca, de a diminua obiceiurile nesănătoase sau dependenţele pe care le am. Pot cultiva un echilibru în viaţa mea prin mindfulness.

De multe ori aceste decizii sunt luate în zile în care avem energii joase, dispoziţii scăzute sau când primim comentarii negative de la cei apropiaţi. Te poţi inventa în fiecare zi aşa cum îţi doreşti si ai nevoie.

Găseşte resursele necesare pentru a decide ce este bine pentru tine, nu pentru ca aşa ţi-au spus alţii.

Spre exemplu, decid să mănânc sănătos nu pentru că mi-a spus prietena mea bună ca ar fi timpul ci pentru că “EU vreau să încep să mănânc mai atent “, ”Ştiu ca va fi benefic pentru mine”. De cele mai multe ori, când facem planuri de sănătate dintr-un loc de auto-respingere, ne punem deseori obiective nerealiste pentru noi înșine. Înseamnă că este puțin probabil să le realizăm și chiar mai puțin probabil să ne bucurăm de experienţă pe parcursul schimbării.

Setează-ţi un obiectiv dorit şi pregăteşte-ţi o listă cu întrebări de verificare.

Scopul meu este realist?

Chiar trebuie să ating acest obiectiv?

Scopul meu este bun?

Cum mă voi trata când mă împiedic?

Dacă alegi să mănânci sănătos, poate scopul tău este de a renunța complet la ciocolată și dulciuri. Ai putea avea voință să nu mai atingi niciodată lucrurile dulci şi ar putea funcționa. Dar, ar putea fi foarte dificil! Atât de greu, încât să ajungi să te simți și mai rău față de tine decât înainte. În loc să arunci cu desăvârșire dulciurile din viața ta, ai putea să acorzi atenție la ce mănanci? Ne putem trata din când în când cu ceva dulce şi astfel, încă ne îndreptăm spre obiectivele noastre de sănătate, dar într-un mod mai realist.

Când nu ne place cum arătăm sau ne comportăm poate fi imposibil să ne tratăm cu bunăvoință. Putem simți că nu merităm bunătatea. Atunci când stabilim obiectivele, este util să ne imaginăm că îl ajutăm pe un prieten să-și fixeze aceste obiective.

Imaginați-vă bunăvoința și încurajarea blândă pe care ați simțit-o pentru cei dragi și încorporați acel nivel de grijă și compasiune în propriul scop. De exemplu, în loc de “Nu mai vreau să mănâc dulce”, încercați să schimbați cu “Vreau să-mi îngrijesc corpul cu alimente sănătoase și exerciții fizice”.

Mindfulness ne ajută să vedem că viața este o serie de momente.

Decât să rămânem blocaţi mintal într-un moment din trecut în care am cedat uşor (spre exemplu, am mâncat o prajitură cu zahar), ne putem reîmprospăta și ne direcţionăm conştient spre momentul acum. Acest lucru ne poate ajuta să ne iertăm că am cedat, ceea ce s-a făcut este făcut, iar acum acesta este un moment nou. Ne ajutăm să vedem că putem începe din nou și din nou, dacă este necesar, pentru că fiecare moment nou este o nouă oportunitate de a reveni pe drumul cel bun.

Atunci când stabileşti un obiectiv, indiferent de natura acestuia, te îndemn să explorezi adevărul din spatele obiectivului dorit.

Poziționează mâna pe inimă, închide ochii și începe un dialog intern prin care să explorezi convingerile tale. Obiectivul provine de la auto-compasiune sau de la ura de sine? Te va ajuta mai departe în sănătate sau te va ţine într-un ciclu de vinovăţie şi ruşine?

După ce afli de unde provin cu adevărat obiectivele şi dacă este necesar să le pui în practică, vizualizează că atingi într-adevăr obiectivul dorit.