În cadrul ediției SIMPLU din luna August am discutat un subiect sensibil pentru mulți dintre noi, o tema delicată, deloc simplă. Vom încerca să fim de ajutor pentru toți cei care s-au confruntat până acum cu o pierdere, și aici ne referim  la toate tipurile de pierderi, nu numai pierderea persoanelor dragi dar și despărțirea de soț, sfârșitul unei relații, pierderea unei sarcini, pierderea unui rol, al statutului important, despărțirea de lucruri fizice, de casă părinteasca, etc.


Dacă nu v-ați dat seama până acum despre tema acestui subiect, va spun că în cadrul emisiunii din dată de 31 August am vorbit despre “Doliu. Cum să treci prin pierderi” împreuna cu două persoane minunate cu care am dezbătut acest subiect.
Una dintre ele este Lăcrămioara Ocunschi. Pe Lăcrămioara ați mai văzut-o și în alte ediții Simplu, în care am discutat despre empatie. Este Grief specialist, trainer și coach certificat pentru că își dorește să însoțească și să ghideze oamenii în a-și găși și urma menirea și scopul, indiferent de situațiile prin care au trecut, perioade grele pline de suferință. A avut propriile ei pierderi (a aflat mult prea devreme cum e viața fără părinți, a trecut printr-un divorț, prin pierderea casei, și pierderea unui business). Iar în anul 2020 s-a specializat pe procesul pierderii, în SUA. 

Cea de a două invitată specială din cadrul emisiunii este în premieră la SIMPLU, este un om minunat și splendid de la care avem ce să învățam, iar numele ei este Cristina Teașă. Aceasta fiind Consilier pentru creșterea post-traumatică, facilitator pentru practică somatică TRE, coach pentru lucru cu trauma QEC. Cristina este certificată ca instructor de yoga și tot ea susține și clase de yoga pentru procesul de doliu. Cu toți avem acele întrebări basic pe care le căutam când e vorba despre doliu. Ca de exemplu: “Ce este un doliu?”, “Ce putem spune unei persoane care trece prin doliu?” , “Există tipuri de doliu?”.  La toate aceste întrebări ne-au răspuns dragile nostre invitate.

Ce este doliul?

Doliul este expresia durerii emoționale, manifestată prin tristețe, stare de abatere, neputința de a se mai bucura la evenimentele din viață, retragere din societate, și respectarea unui comportament tradițional culturii din care face parte, de exemplu în tradiția românească haine decente de culoare neagră, semnifică neparticiparea la distracții, dansuri, etc . Fiecare din noi trăiește mai mult sau mai puțin intens acest moment și trecem prin diferite etape pe care le conștientizăm sau nu, până ajungem să acceptăm ideea morții. 

Există tipuri de doliu?

Da, există. Acestea sunt de diferite domenii cum ar fi pierderea persoanelor dragi dar și despărțirea de soț, sfârșitul unei relații, pierderea unei sarcini, pierderea unui rol, al statutului important, despărțirea de lucruri. Normal că nu sunt la fel și fiecare emoție trece prin stări și gândiri diferite. Pierderea unei persoane dragi te poate tulbura foarte grav, dacă nu știi cum să o controlezi.
De cele mai multe ori, atunci când se vorbește despre doliu, lumea se gândește la faptul că trebuie să te îmbraci în negru, să ai un comportament sobru și să treci cât se poate de repede peste asta. Puțini sunt cei care știu că este un adevărat proces psihologic prin care trec cei care sunt în doliu și ca “să treci peste” sau “lasă, că o să fie mai bine” nu este atât de ușor precum se zice.

Cum facem față suferinței? Cum trecem prin durere?

Pentru toți cei care au suferit o pierdere, acordați-vă timp în ritmul propriu, vorbiți cu cei dragi despre pierdere și emoțiile prin care treceți, aveți grijă de sănătatea voastră, petreceți timp alături de cei care suferă și ei, rememorați întâmplările pozitive, iar acceptarea pierderii nu este un act de egoism. 

Putem continua viața cu dragoste, păstrând vie amintirea celor dragi.

Te invit să urmărești și emisiunea Simplu alături de invitatele noastre Lăcrămioara Ocunschi și Cristina Teașă

 

Te invit să-mi lași un mesaj despre cum ai reușit să depășești un moment greu din viața ta și de ce sentimente ai avut parte.
 

Dacă ai nevoie să îți antrenezi starea de bine și  ai nevoie de ajutor, nu ezita să mă contactezi la contact@danapredu.com


Mă găsești și pe: 
✅Facebook
✅Instagram
✅ LinkedIn
✅ YouTube 
Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: pixapay, galeria personală