Mintea umană are tendinţa de a sta ancorată în trecut şi viitor, aduce întâmplări din aceste perioade. Prezentul pare străin minţii noastre sau se obţine cu eforturi mult prea mari.

Unul dintre maeştrii pe care-i urmăresc şi care mă inspiră este Eckhart Tolle – am purtat mulţi ani la rând în drumul spre serviciu, în geanta mea, o carte scrisă de el. De cele mai multe ori în conversaţiile lui aduce momentul prezent în discuţie şi relaţia pe care putem să o avem cu el.

“Când devii prietenul clipei prezente, te simţi excelent, oriunde te-ai afla. Când nu te simţi în largul tău în prezent, indiferent unde ai merge, porţi cu tine această indispoziţie”. Eckhart Tolle, Liniştea vorbeşte

Ne dorim lucruri sau experienţe fantastice şi mintea noastră fuge către viitor păcălindu-ne că doar aceasta este soluţia pentru a fi fericiţi, pentru a ne simţi excelent. Cu siguranţă cunoşti că timpul pierdut nu poate fi recuperat. Totuşi ne comportăm ca şi cum am putea recupera trecutul.

Dacă eşti blocat de sentimentul de vină, soluţia benefică este să trăieşti intens în momentul prezent.

Se întâmplă să trecem prin viaţă pe “pilot automat” cu o viteză fantastică şi cu direcţie sigură spre viitor. În felul acesta riscăm să fim victimele unei stări de tristeţe profundă dar pe care o mascăm cu fericire falsă, cu speranţe pentru viitor şi cu o absenţă a clipei prezente.

Dar cum să procedăm atunci când lucrăm la proiecte viitoare? Toţi avem în agenda evenimente ce se vor desfăsura în viitor, activităţi ce vor avea loc peste 3 luni de acum înainte sau proiecte împărţite pe etape. Corect, aşa este. Este constructive să te concentrezi pentru proiectul viitor, să-ţi faci un plan împărţit pe perioade, dar ca să reuşim este necesar să-I dăruim clipei prezente toată atenţia noastră, energia noastră. Rezultatele din viitoar sunt energiile folosite în prezent.

Te îndemn să înveţi cu paşi mărunţi să renunţi la ataşamentul din trecut şi la teama pentru viitor. Leagă o prietenie strânsă cu ce se întâmplă acum în viaţa ta, clipa prezentă.

Ne revedem pe facebook şi pe instagram, danapredu, #traiesteviataacum

Credit foto: arhiva personală