Adesea sunt întrebată dacă eu cred că mindfulness este potrivit pentru ea, pentru el, pentru ei – grupul, sau pentru ei-compania. Oare putem să practicăm mindfulness toţi? Avem nevoie de ceva diferit?
De fapt, toate întrebările se rezumă timid la cine poate să practice cu adevărat mindfulness și dacă este nevoie de ceva special. Uneori avem senzaţia că avem nevoie de mai mult decât ceea ce suntem…eşti suficient aşa cum eşti.
Dacă este să dau o definiţie a ceea ce înseamnă mindfulness, pot să spun că mindfulness este:
- “Arta de a trăi” – menţinerea atenţie noastre moment cu moment, atenţie asupra gândurilor, sentimentelor, senzaţiilor şi a mediului nostru înconjurător.
- Acceptare fără a judeca. În mindfulness nu există credinţa că este “corect” sau ”greşit” ceea ce simţim şi gândim în momentul prezent.
În cursurile şi workshop-urile pe care le susţin adaug întotdeauna fraza: “Nu necesită cunoștințe anterioare despre mindfulness sau meditație și nici nu te exclude pe tine cel care ai asemenea cunoștințe.”
Pentru unele persoane, da, mindfulness este un mod natural de a trăi viaţa, dar este ceva inerent în noi toți, care poate fi cultivat, întărit și deprins prin exerciţiu şi practică. Suntem diferiţi şi mindfulness ne ajută atunci când avem nevoie.
Practica mindfulness poate fi de ajutor pentru persoanele care:
- Trec printr-o perioadă de schimbări. De multe ori, participanţii la cursurile mele vin atunci când ceva s-a schimbat în viaţa lor, activităţile zilnice au fost impactate. Mindfulness te ajută să întelegi că totul este în schimbare iar acceptarea face parte din viaţă.
- Îşi doresc mai mult de la viaţă, chiar dacă nu ştiu ce. Mindfulness te poate ajuta să analizezi ce este benefic în viaţa ta, punând accent pe recunoştinţă.
- Sunt îngrijitori sau au profesii care necesită grijă pentru alte persoane: Când ai grijă de altcineva este dificil să-ţi acorzi atenţia necesară. Nu este vorba despre egoism dar atenţia trebuie pusă mai întâi pe noi pentru a putea avea grijă de ceilalţi (ca în anunţul din timpul zborului cu avionul – mai întâi îţi pui ţie masca de oxigen şi apoi ajuţi pe ceilalţi).
- Au o istorie în episoade repetate de depresie. Practica mindfulness nu poate preveni un nou episod de depresie dar te poate ajuta să identifici mai repede semnele unui astfel de episod pentru a acţiona mai repede.
- Suferă de anxietate. Devenim anxioşi când trăim în trecut sau ne facem griji pentru viitor. Mindfulness te poate ajuta să rămâi ancorat în momentul prezent.
- Se simt stresate sau copleşite. Mindfulness poate ajuta prin dezactivarea reacţiei la stres.
Practicarea mindfulness înseammnă reechilibrarea vieţii noastre, şi putem obţine ceva diferit de fiecare dată. Când practici mindfulness realizezi că diferenţa stă în lucrurile mărunte, fiecare gând şi acţiune are o consecinţă.
Putem influenţa ce se va întâmpla în viitor prin alegeri conştiente, prin cum reacţionăm în momentul prezent.
Este posibil să practici mindfulness la orice vârstă, indiferent de stadiul în care eşti. Într-adevăr, copiilor le este mult mai uşor să integreze mindfulness în viaţa lor deoarece ei oricum sunt angrenaţi în momentul prezent în majoritatea activităţilor pe care le întreprind. Da, suntem diferiţi şi este minunat, suntem unici şi avem puterea de a alege. Mindfulness este pentru tine!
Credit foto: arhiva personală