Crăciunul este o sărbătoare sfântă și da, Crăciunul înseamnă și adunarea membrilor familiei și împăcare. Mai multe persoane, mai multe temperamente, o altă energie decât în restul anului și mult mai multe pregătiri într-un timp scurt.
Îți dorești un Crăciun în familie reușit?
Ai nevoie de un plan pentru sărbători fără stres?
Atunci când ne întâlnim de sărbători cu membrii familiei pe care nu-i revedem zi de zi ies la suprafață subiecte nefinalizată, probleme nerezolvate, răni personale încă deschise. Este important să rămânem în comportamente mature fără critică, agresivitate și răutate.
Cum să te bucuri de sărbători astfel încât să nu te simți copleșit?
Plan pentru sărbători fără stres
În momentele neplăcute și tensionate, este important să nu reacționezi impulsiv, imatur și fără să te gândești la consecințele pe care le poți produce. Ideal ar fi să spui sau să faci ceva fiind conștient de momentul prezent și în armonie cu valorile tale de viață.
1. Practică starea de mindfulness. Rămâi conectat la prezent!
Este necesar să practici starea de mindfulness sau de prezență conștientă. Să trăiești în momentul prezent și nu legat de probleme nerezolvate din trecut. Acceptă imperfecțiunile din interiorul și exteriorul tău, acceptă că și ceilalți sunt perfect de imperfecți.
Mindfulness înseamnă a menține o conștientizare instantanee a gândurilor, sentimentelor, senzațiilor noastre corporale și a mediului înconjurător. Când practici mindfulness gândurile tale se regăsesc în ceea ce simți în momentul prezent, mai degrabă decât în reluarea trecutului sau imaginarea viitorului.
2. Respiră înainte de a acționa
Cunoști regula celor 90 de secunde? Să nu reacționezi timp de 90 de secunde atunci când ești într-o situație neplăcută. Bine, bine, și atunci ce faci în 90 de secunde? RESPIRI
Da, ai citit bine, respiri conștient, mindful, inspir și expir profund.
Este demonstrat științific, atunci când ne aflăm în situații dificile, este recomandat să respirăm de câteva ori abdominal. Fie că vei folosi un ritm egal de inspir-expir sau diverse scheme, respirând conștient îți vei aminti că nu-ți poți controla emoțiile, dar comportamentele și acțiunile și da.
Îți recomand să încerci Tehnica “4 cu 2 cu 4” care face parte din seria de meditaţii mindfulness cuprinse în programul “Mindfulness în viaţa ta”.
Beneficii majore în urma practicării constante:
• Reducerea furiei şi a stărilor fluctuante de bunădispoziţie;
• Creşte capacitatea de a lua decizii clare;
• Îmbunătăţirea sistemului imunitar;
• Îmbunătăţirea memoriei, atenţiei şi concentrării;
Meditația se găsește spre achiziționare în magazinul on-line aici.
3. Folosește rolul de observator
Poți accesa rolul de observator ori de câte ori apar momente tensionate. Respiri și faci un pas înapoi, la propriu sau figurativ, înainte de a acționa. Astfel vei vedea clar rolul fiecăruia în povestea care se derulează. Ca și observator nu ești implicat direct, observi emoții, comportamente, stări, și poți lua cele mai bune decizii dintr-o stare cu energie benefică.
Prin exercițiu și bunăvoință vei practica starea de prezență conștientă și îți va fi mai ușor să înlocuiești reacțiile automate cu răspunsuri empatice și compasiune.
4. Acționează cu empatie
Este fabulous că tu ai evoluat, dar asta nu înseamnă ca toți membrii familiei tale au făcut același pas spre dezvoltare personală. Nu toți au trecut peste conflictele sau atitudinile din trecut. Experiențele tale te definesc pe tine, nu și pe cei alături de care ai crescut.
Acționează cu empatie dintr-un rezervor cu blândețe, înțelegere și compasiune.
Tine minte că nu poți controla ce vor face alții, dar te poți asigura că tu ești în rolul corect și acționezi ca cea mai bună fiică, soră, nepoată sau mamă. Dacă exersezi empatia te va putea ajuta să-i înțelegi pe cei din jurul tău și să te bucuri de sărbători în armonie.
5. Dreptatea este a ta și a tuturor
Decât să rămâi într-o situație care îți face rău, știind că ai dreptate, poate că este momentul să renunți. Da, ai dreptate, tu o știi, ei o știu dar nu o recunosc. Dacă orice altceva nu a dat rezultate, pleacă. Poți să revi asupra subiectului într-un alt cadru astfel încât să exprimi corect și complet pe înțelesul celuilat adevărul.
Resursele pe care le ai la îndemână pot crea armonie în familie.
În viața noastră apare și oportunitatea de a descoperi cine suntem cu adevărat și devenim capabili să abordăm provocările de la un nou nivel. Pentru a ne cunoaște și a accesa acest nivel, avem nevoie de claritate. – Nina Sofian, psiholog
Metodele de mindfulness deschid calea către o viață sănătoasă, veselă și echilibrată. Mindfulness ne oferă relaxarea și liniștea atât de necesare. Deciziile se vor lua dintr-o minte proaspătă, liniștită, iar acest lucru crește șansele de a rezolva problemele.
Este necesar să ne conectăm cu resursele noastre interioare, cu zonele de putere și să generăm din cine suntem noi cu adevărat contextele potrivite. - Nina Sofian
În ultima ediție SIMPLU din acest an m-am întâlnit în direct cu psihologul Nina Sofian și am discutat despre cum să ne bucurăm de sărbători astfel încât să nu ne simțim copleșiți. Am punctat pași concreți pe care să-i parcurgem astfel încât să diminuăm momentele neplăcute sau tensionate ce pot să se ivească în momentul în care ne întâlnim cu familia extinsă de sărbători. Nina Sofian care este și specialist relații a detaliat care sunt resursele pe care le avem la îndemână pentru a crea armonie în familie.
Te invit să urmărești emisiunea pentru mai multe informații!
Cred cu tărie că tradițiile sunt povești pe care familiile le scriu împreună. Sunt recunoscătoare pentru toate momentele petrecute în familie.
Îți doresc sărbători magice, cu bucurie, și multe momente de recunoștință! Crăciun fericit!
Daca ai nevoie să ȋți antrenezi starea de bine şi ai nevoie de ajutor, nu ezita să mă contactezi la contact@danapredu.com.
Mă găsești și pe:
✅ YouTube Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.
Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.
Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum
Sursa foto: pixabay, galeria personală