Săptămâna trecută la una dintre sesiunile de coaching am atins un subiect important pentru majoritatea dintre noi. Nu există nicio îndoială că în ultima perioadă există un interes pentru a găsi metode de a ne păstra atenţia pe tot parcursul zilei. Cuvântul “mindfulness” a devenit tot mai prezent în discuţiile, activităţile noastre şi în căutările Google. Mă bucură această dorinţă magică!

Provocarea pe care clienta mea mi-a povestit-o săptămâna trecută a fost următoarea: “sunt consecventă cu practica de dimineaţă, dar apoi pierd contactul cu starea de prezentă pe parcursul zilei“.

Există mai multe metode care te ajută să rămâi ancorat în prezent în timp ce îţi realizezi obiectivele zilei. O metodă mindfulness pe care o folosesc zilnic este metoda “STOP”.

La începutul anului, am fost implicată într-un proiect ce viza meditaţii scurte pe care să le integrăm pe parcursul zilei astfel încât să rămânem conectaţi la momentul ACUM. În cadrul sesiunilor la care am participat, ne-a fost prezentată şi această metodă. De atunci, am început să o aplic zilnic, atunci când simt că intru pe “pilot automat”.

Metoda STOP este o mini meditaţie care te îndrumă să te concentrezi asupra respirației, a senzațiilor tale, asupra corpului și a experienței momentului prezent.

Este o modalitate de “verificare” cu tine însuşi. Este utilă atunci când ai de-a face cu un moment stresant sau dificil. Se întrerupe ciclul de gândire și emoţie.

1. S de la STOP

Opreşte tot ce faci! Acordă atenţie la tot ce se întâmplă în jurul tău.

2. T este pentru a “trimite aer” în corpul tău

Inspiră adânc astfel încât să trimiţi o cantitate generoasă de aer în plămâni. Respiră adânc. Reglează senzațiile de respirație. Acordă atenţie şi concentrează-te asupra senzațiilor de respirație chiar acum în acest moment. Scopul este de a fi pe deplin prezent cu călătoria completă a respirației în și din corp.

3. O este pentru “observaţie”

Observă-ţi corpul și emoțiile. Ce senzații simți în cap, umeri, braţe şi picioare?

Simte ceea ce este prezent în corp. Apoi, lărgeşte concentrarea în mediul înconjurător. Ce vezi, miroşi, auzi, simți?

4. P este pentru “prezenţă”

Acum eşti în momentul prezent, eşti conştient. Continuă ceea ce făceai înainte cu blâdeţe şi cu intenţia de a integra conştientizarea momentului prezent.

La seminariile de mindfulness, exersăm această metodă împreună. Rezultate pozitive se obţin şi în rândul copiilor atunci când pierd conectarea cu momentul prezent.

Metoda STOP este un instrument puternic pentru a te calma într-o situaţie stresantă, aducând calm şi claritate.

Îţi propun, ACUM, înainte de a închide articolul prezent, să aplici cu deschidere şi blândeţe metoda mindfulness STOP. Poţi