Transformare prin Coaching Mental: Călătoria către Excelență

Mental coaching-ul se referă la un tip de coaching care se concentrează pe abilitățile mentale și emoționale ale unei persoane, cu scopul de a îmbunătăți performanța și reziliența în diferite domenii ale vieții, cum ar fi sportul, afacerile sau viața personală.

În mental coaching se lucrează cu tehnici de vizualizare, meditație, relaxare, dezvoltarea încrederii în sine, gestionarea stresului și îmbunătățirea concentrării.

Prin mental coaching persoana își dezvoltă abilitățile mentale pentru a-și atinge obiectivele și a-și îmbunătăți performanța în mod durabil.

Ne-am întâlnit la SIMPLU și am discutat despre coaching-ul mental și dezvoltarea personală, despre cum ne poate ajuta mental coaching-ul să atingem performanța și excelența, despre îmbunătățirea stării de sănătate și well-being, creșterea încrederii și a stimei de sine.

Mi-am dorit să vă ofer informații și instrumente practice pentru atingerea potențialului maxim în special pentru copiii care fac sport în mod regulat, sport de performanță.  

Invitata mea a fost în premieră la Simplu, Claudia Nicolae, mental coach cu experiență pentru copiii sportivi. Înainte de a fi mental coach, Claudia Nicolae este mamă și soție de sportivi de performanță, pasionată de sport (fost sportiv). Lucrează cu zeci de copii săptămânal pentru a-i ghida mai aproape de echilibru și performanță, și scrie cu pasiune pe blogul personal cu tema sport, nutriție și coaching.

Dacă sunteți părinți interesați de dezoltarea sănătoasă a copiilor, vă invit să urmăriți blog-ul Claudiei unde veți găsi articole de parenting sportiv dar și articole cu informații utile pentru tinerii sportivi, de la tehnici de respirație până la jocul conștient sau o nutriție adaptată pentru vârsta lor.

Claudia Nicolae a început “coachingul mental” pe propriul ei fiu și a observat rezultate fabuloase și schimbarea lui în bine. A continuat să urmeze pasiunea și interesul către sport și psihologie și în anul 2017 a obținut certificarea internațională de Mental Coach pentru tineri sportivi.

Cum poate ajuta mental coaching-ul la transformarea vieții?

Mental coaching-ul poate ajuta la transformarea vieții prin dezvoltarea unei perspective pozitive, depășirea fricilor și a obstacolelor, creșterea capacității de a lua decizii înțelepte și de a atinge obiectivele, precum și dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare. De asemenea, poate ajuta la scăderea stresului și anxietății, gestionarea emoțiilor și îmbunătățirea sănătății mentale și fizice.

Coaching-ul mental poate transforma modul în care gândește și acționează o persoană, ceea ce poate duce la îmbunătățirea semnificativă a vieții și a succesului personal și profesional. Claudia Nicolae, mental coach

Care este diferența dintre performanță și excelență?

Performanța se referă la măsurarea rezultatelor obținute într-o anumită activitate. Excelența este atunci când un individ sau grup de indivizi depășesc standardele și se angajează în activități care produc rezultate superioare. Excelența implică îmbunătățirea continuă a performanței în activități și procese și nu se limitează la obținerea unor rezultate concrete.

Ce obstacole ne împiedică să atingem excelența?

Principalele obstacole care ne pot împiedica să atingem excelența sunt:

  • frica,
  • lipsa motivației,
  • lipsa resurselor,
  • prea multă presiune,
  • lipsa mijloacelor adecvate,
  • gândirea limitată,
  • lipsa de disciplină și concentrare,
  • iritarea și oboseala.

De asemenea, lipsa de încredere în sine, lipsa de curaj și incapacitatea de a accepta criticile și feedback-ul pot fi factori care ne pot împiedica să atingem excelența.

Cum pot fi depășite? Aceste obstacole pot fi depășite prin practicarea unor abilități precum auto-motivarea, disciplina, concentrarea, acceptarea feedback-ului și a criticilor, dezvoltarea gândirii pozitive, planificarea și organizarea.

Este important să ne stabilim obiective realiste și să folosim mijloace adecvate pentru a le atinge. In plus, trebuie să ne îmbunătățim abilitățile cognitive și să avem grijă sa ne păstrăm energia și motivația în fiecare zi.

Pentru a reuși ca sportiv de performanță trebuie să-ți antrenezi atât corpul cât și mintea, a menționat Claudia Nicolae.

Tehnici de concentrare și gestionare a stresului în competiție

1. Prezența de spirit și autocontrolul: Prezența de spirit și autocontrolul sunt esențiale pentru performanța în competiție. Este important să se păstreze concentrarea pe obiectiv.

2. Respirația profundă: Respirația profundă și controlată poate ajuta la reducerea nivelului de stres și a anxietății înainte și în timpul competiției. Aceasta poate ajuta în procesul de relaxare, clarificare a gândurile și în păstrarea concentrării.

3. Vizualizarea: Este importantă vizualizarea felului în care se desfășoară competiția și reacția la provocările care ar putea să apară. Ajutor în pregătirea și gestionarea nivelul de stres.

4. Pregătirea: Prevenirea este cea mai bună soluție pentru a reduce stresul în competiție. Este importantă pregătirea în prealabil pentru competiție, făcând exerciții și antrenamente adecvate.

5. Capacitatea de relaxare: Este important de integrat tehnici de relaxare înainte și în timpul competiției. Acest lucru poate ajuta la reducerea nivelului de stres. Exerciții de respirație profundă, meditație pot fi un real ajutor.

Antrenează-ți mintea să vadă binele în orice situație! A fi fericit este o alegere. Ea depinde de calitatea gândurilor tale. – Claudia Nicolae

Despre încrederea în tine și autostima

Autostima este o evaluare pozitivă a propriei persoane. Ea se referă la sentimentul de încredere și acceptare pe care fiecare persoană îl are pentru sine. Autostima se poate dezvolta prin recunoașterea punctelor forte și prin îmbunătățirea calităților personale.

Încrederea în sine se referă la sentimentele de încredere pe care o persoană le are despre sine și despre abilitățile sale. De obicei, încrederea în sine se referă la sentimentul de a ști că ești capabil să reușești anumite lucruri și că poți face față provocărilor vieții. Autostima pozitivă și încrederea în sine sunt esențiale pentru o viață sănătoasă și fericită.

Modalități de a-ți crește încrederea în tine și autostima

1. Începe să te prețuiești. Fii recunoscător pentru cine ești și ce ai realizat până acum. Încearcă să fii mai îngăduitor și mai optimist în privința ta. Încearcă să-ți vorbești cu amabilitate și să eviți auto-criticile severe.

2. Concentrează-te pe punctele tale forte. Încearcă să identifici calitățile tale și să le dezvolți și să le îmbunătățești. Încearcă să găsești domeniile în care excelzi și să le utilizezi mai des. Acest lucru te poate ajuta să dobândești mai multă încredere în abilitățile tale.

3. Cercetează-ți îndoielile. Fii curios și încearcă să-ți găsești răspunsuri la îndoielile tale.

4. Încearcă să faci lucruri care te motivează. Este important să te bucuri de activități care te fac să te simți bine și să te provoace. Încercă să înveți ceva nou, să-ți dezvolți abilitățile sau să îți îmbunătățești cunoștințele. Acest lucru poate ajuta la dezvoltarea încrederii în sine.

5. Învață să spui „nu”. Învață să limitezi câteodată atunci când simți că îți pierzi controlul.

6. Ia-ți responsabilități. Aceste responsabilități te pot ajuta să te simți mai încredințat de propria persoană.

7. Încearcă să te înconjori de oameni pozitivi. Oamenii pozitivi te pot ajuta să vorbești mai deschis despre sentimentele tale și să-ți schimbi modul de a gândi. Asociază-te cu persoanele care îți oferă sprijin, încurajare și feedback pozitiv.

8. Exersează-ți abilitățile de comunicare. Învață să te exprimi și să comunici mai bine. Tu și ceilalți veți beneficia de pe urma acestei abilități.

9. Învață din greșelile tale - În loc să te descurajezi sau să te judeci pentru greșelile tale, încercă să le consideri o oportunitate de a învăța și de a crește.

10. Fă sport sau exerciții fizice - Exercițiile fizice pot ajuta la eliberarea endorfinelor, care pot îmbunătăți starea de spirit și stima de sine.

11. Setează-ți obiective realizabile - Stabilește-ți obiective mici și realizabile și celebrează-ți progresul pe măsură ce îl faci.

12. Găsește modalități să te relaxezi - Stresul poate afecta stima de sine, deci încearcă să găsești modalități să te relaxezi, cum ar fi meditația, yoga sau alte tehnici de relaxare.

13. Caută ajutor dacă este necesar - Dacă ai probleme cu stima de sine și nu poți să le depășești singur, nu ezita să cauți ajutorul unui mental coach, terapeut sau psiholog.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) este o metodă terapeutică, susținută științific și recomandată de numeroase organizații la nivel internațional (de exemplu, Organizația Mondială a Sănătății, 2013) pentru intervenția în afecțiunile psihotraumatice. Metoda EMDR este potrivită și se folosește în general pentru reducerea nivelului de stres și a anxietatii provocate de compețiile sportive.

În ședințele de antrenament mental cu tinerii sportivi, acolo și atunci când este cazul, Claudia Nicolae aplică și metoda EMDR pentru reducerea anxietății de performanță, în competiții.

Cum să fii părintele suprem de copil sportiv

Părintele Suprem este părintele care știe cel mai bine ce să facă atunci când micul sportiv este trist, supărat, frustrat, tensionat, îngrijorat, are performanțe slabe, este perfecționist sau își pune bețe în roate.

Știați că 75% dintre tinerii sportivi renunță la sport până la vârsta de 13-15 ani? Renunță din cauză că activitatea sportivă nu mai este atractivă pentru ei.

Claudia Nicolae a creat un manual în format digital și tipărit pentru a identifica cele mai mari provocări pe care le pot întâlni părinții precum și cele mai întâlnite obstacole mentale ale copiilor. Cu ajutorul acestui manual, Claudia ghidează părintele printr-un proces pas cu pas, pentru a-i ajuta pe micii sportivi și pentru a le crește performantele.  Dacă este de interes pentru tine, părinte de copil sportiv, poți achiziționa de aici manualul Cum sa fii Părintele Suprem de copil sportiv. Un plan de 14 zile pentru succesul copiilor în sport.

Te invit să urmărești ediția SIMPLU alături de Claudia Nicolae, mental coach.

Mai multe informații specifice vei descoperi și în articolul De ce unii sportivi au un mental mai puternic decât alții și pe platforma Claudia Nicolae.

➡️ Dacă ești în căutarea unui ghid pentru a atrage în viața ta ceea ce îți dorești, te încurajez să vizitezi platforma https://danapredu.com și să programezi SESIUNEA INTRODUCTIVĂ DE COACHING. 

Mă găsești și pe:

Facebook

Instagram

✅ LinkedIn 

✅ YouTube Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: pixabay, galeria personală