Ce îți dorești? Vrei să ai un simplu loc de muncă sau vrei să faci acea activitate în care să-ți utilizezi talentele și să te simți împlinită? Ți-ai descoperit vocația? Acea chemare către un sens sau un scop profund?

De ce nu ne urmăm vocația?

Alegerea și urmarea vocației sunt subiect de interes social deoarece stau la baza bunăstarii și productivității noastre ca individ dar și ca națiune. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu dificultatea de a-și găsi vocația sau de a face o meserie care să le aducă bucurie.

De cele mai multe ori ne dorim să construim o carieră, însă puține dintre noi își urmează, cu adevărat, vocația.

Societatea face presiuni asupra individului, de a bifa anumite etape si capitole standard, de a se încadra în tipare.

Din păcate majoritatea nu-și urmează vocația. Tinerii se încadrează într-un loc de muncă care nu este conform studiilor lor. Ne obișnuim să ducem o viață robotică și fadă decât una cu entuziasm și cu implinirea tuturor dorințelor. De ce? Este un proces mai greu să ne descoperim vocația. susține Lavinia Țurcanu, HR expert, antreprenor

Dezvoltarea unei cariere începe din copilărie iar alegerea vocației trebuie să devină una din principalele preocupari la vârsta adolescenței. Punctele de start în evaluarea privind orientarea în carieră și apoi în alegerea vocației sunt: identificarea resurselor interne, identificarea intereselor vocaționale, dezvoltarea aptitudinilor și deschiferea către oportunități viitoare.

Cum reușesc tinerii să-și descoperă vocația?

Putem spune că un tânăr și-a descoperit vocația când are talent, are abilități și le pune în practică. Este nevoie să ajutăm tinerii să pună în practică talentul pe care îl au. Persoanele care pot fi de ajutor tinerilor în procesul de descoperire al vocației sunt părinții, profesorii, mentorii, managerul direct sau comunitatea din care fac parte.

Este mai ușor pentru tineri să-și descopere vocația. Ei își dau seama încă din liceu, facultate ce talent si abilități au. Problema este când intră în câmpul muncii. Vocația în sine nu este numai despre ce talente și abilități ai, este și despre ce faci mai departe. Tinerii ajung să se angajeze și este nevoie să facă față obstacolelor și lucrul în echipă. - Lavinia Țurcanu

Tânărul poate să practice mai multe activități pentru a descoperi talentul și pentru a-și dezvolta abilitățile. Are la îndemână teste vocaționale si instrumente de introspecție, analiză, descoperire atât din zona de HR cât și din zona de terapie.

Atunci când îți urmezi vocația dai frâu liber pasiunilor tale, talentelor și abilităților iar munca devine o parte din tine.

Putem spune că vocația este parte componentă a fericirii, a unei vieți extraordinare. În ultima perioadă, noi ca umanitate ne îndreptăm înspre zona în care căutăm mai mult sens. Acum nu mai suntem dispuși să aleagă altcineva în locul nostru. Vocația are legatură cu chemarea și cu ce vrea sufletul meu, partea mea interioară, pe Pământ. ne-a comunicat Nina Sofian, psiholog.

Copiii când sunt ancorați într-o activitate, nu au noțiunea timpului. Poți să explorezi perioadele copilăriei tale și să te întrebi: Ce îți plăcea să faci atunci când erai mic? Ce visai să devii când vei fi mare? Ce pasiuni aveai în adolescență? - Nina Sofian

Ai 40+ și nu ți-ai descoperit vocația?  

Indiferent de vârsta pe care o ai, merită să îți urmezi chemarea. Dacă ești o persoană care până la 40 de ani nu s-a ghidat după vocație, a făcut ceea ce nu i-a plăcut, poți începe de azi să schimbi, dacă îți dorești. Ce poți pierde dacă te hotărăști să-și urmeze chemarea? Experiența de viață te poate ajuta în descoperirea vocației.

Am întâlnit persoane peste 40 de ani care au zis că știu ce le place dar nu au făcut ce le place și le este frică să înceapă. Nu este prea târziu. De ce? Persoana are mai multă experiență. Iau mai repede decizii, sunt înțelepte, găsesc soluții repede. Cu siguranță că poți face multe lucruri și după 40 plus. susține Lavinia Țurcanu

Descoperirea vocației nu implică numai o căutare exterioară. Începe cu tine, cu așteptările tale, cu ce îți aduce bucurie.  Ești ceea ce ești și nu un produs a ceea ce-și dorește societatea, părinții, soțul. Proiecțiile tale, dorințele tale, merită să prindă glas și să răsune în viața ta. Începe cu tine! Acolo vei descoperi vocația.  

Dacă te afli în proces de căutarea al vocației tale, ți-am pregătit un set de întrebări care este de ajutor. Tot ce trebuie să faci este să iei un pix, o agenda și să răspunzi sincer la întrebările de mai jos.

Întrebări care ajută să îți descoperi vocația

Vocația cuprinde acele activități pe care atunci când le practici simți că te umpli de energie. Ești prezentă 100%, ești în acum și aici, practici mindful living, oboseală dispare și este înlocuită de energie.

Pentru a descoperi vocația indiferent de vârstă, poți începe cu câteva întrebări: 

·      Care este activitatea pe care atunci când o practici simți că îți aduce un scop? 

·      Care este activitatea pe care atunci când o practici simți că te conectează cu oamenii din jur și îți dă un sens vieții?

·      Care este activitatea care te face să uiți că ți-e, sete, foame,  somn? 

·      Care este acea activitate pe care atunci când o faci simți că-ți aduce bucurie, energie, creativitate, fluturi în stomac ?

·      Ce îți aduce bucurie? Care sunt lucrurile care îți aduc bucurie? Gândește-te la acel lucru pe care atunci când îl faci, simți entuziasm, exaltare, fericire, toată lumea e a ta.

·      Cum ai putea să ajuți comunitatea ta?

·      Care sunt abilitățile tale, ce poți oferi lumii?

·      Cum ai putea fi inspirație pentru cei din jurul tău?

·      Cum ai putea să ajuți cât mai mulți oameni prin ceea ce iubești să faci?

·      Ce activitate ai putea face cu bucurie, chiar și dacă nu ai fi plătită pentru ea?

Te invit să urmărești și materialul video din SIMPLU cu Dana Predu, un dialog despre vocație și alegeri în viață, alături de Nina Sofian, psiholog și Lavinia Țurcanu, HR expert.

Dacă mai ai timp pentru încă o lectură suplimentară, te invit să citești și articolul Idei pentru a deveni mai creativ.

Îndemnul meu de la revedere pentru tine este: Continuă să ai grijă de tine de la interior la exterior! Te aștept cu drag să revi aici pe platformă și să lecturezi un nou articol pentru o viață trăită simplu și în echilibru.

Daca ai nevoie să ȋți antrenezi starea de bine şi ai nevoie de ajutor, te invit la o sesiune introductivă de coaching, gratuit. Mă poți contacta la contact@danapredu.com

Mă găsești și pe: 

Facebook

Instagram

✅ LinkedIn

✅ YouTube Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: pixabay, galeria personală