Avem nevoie de creativitate în viața noastră, face parte din noi dar tot de noi depinde cât de mult și cum o lăsăm să se transforme. 

Pot să susțin că am lăsat creativitatea să se desfășoare, am găsit inspirația, am deschis paginile albe ale agendei și le-am umplut cu tot ceea ce a curs. Am mers mai departe și am acționat filtrat prin minte dar ales de către inimă. Așa au luat naștere proiecte frumoase, de la blogul de mămică, JuxiMagic – activități interactive pentru copii, povești care au văzut lumina tiparului până la cursuri și workshopuri de mindfulness și dezvoltare personală. 

Tot dintr-o creativitate pură raportată la ceea ce sunt cu adevărat este și emisiunea SIMPLU care a împlinit un an la începutul lunii martie de când a apărut pe ecranele televizoarelor, emisiunea care inspiră și face ca lucrurile grele să devină mai ușoare. 

Poate o parte din aceste informații le știai deja, dar am simțit nevoia să le punctez astfel încât să vezi ce "izvor nesecat" este creativitatea care nu ține de gen și de vârstă.

Ce înseamnă creativitate? 

Creativitatea poate fi definită în mai multe feluri. Dacă dai căutare în mediul on-line o să găsești mai multe definiții ale creativității, toate valabile cel puțin pentru o singură persoană, autorul definiției. Am întrebat și eu în comunitatea de pe instagram ce înseamnă creativitate și am primit mai multe răspunsuri: creativitatea NU este un dar de la Dumnezeu, sunt creativ când sunt în echilibru cu mine, creativitatea este parte din mine, devenim creativi când suntem buni cu noi, creativitatea este implicată în producerea ideilor noi, originale şi valoroase.

Anca Ghinea, în cartea sa recent lansată "Creatori în acțiune" scrie: 

"Să descoperi ce-ți place să faci este o cale bună pentru a descoperi și șlefui creativitatea!"

În cadrul ediției aniversare SIMPLU am ales ca temă a emisiunii exact creativitatea și am discutat despre importanța creativității în viața noastră, despre cum, când și cât putem fi creativi. Invitatele mele au fost două doamne minunate Anca Ghinea, expert în creativitate, autor de carte, cu peste 20 de ani de experiență în comunicare, relații publice, poziții de top management în comunicare și creativitate și Lăcrămioara Ocunschi, specialist în comunicare, o prietenă dragă a emisiunii Simplu alături de care am mai abordat subiecte ca empatie, comunicarea nonviolentă în relația cu cei din jurul nostru.

Aducând un strop de creativitatea viața este mai frumoasă, mai cu sens.

Să definim creativitatea este complicat, nu există o definiție standard a creativității, o definiție în acord cu toții cercetătorii. În schimb, Anca ne-a oferit mai multe informații în cadrul emisiunii plecând de la definiția actului creator ca noutate, originalitate, adaptare la lumea concretă.

Cine poate fi creativ?

Mitul doar unii oameni sunt creativi este fals. Toți putem fi creativi și depinde de fiecare în parte de ceea ce vrem să obținem, în ce vrem să transformăm creativitatea, care sunt intențiile noastre.

"Confundam talentul cu creativitatea. În timp mi-am dat seama că sunt o persoană creativă și nu pentru că știu sau nu știu să desenez, să scriu versuri cu rimă sau fără rimă sau să scriu romane...pentru mine creativitatea înseamnă și a găsi soluții pentru anumite situații...să mă conectez la energia vieții, la abundența universală."  Lăcrămioara Ocunschi

Când discutăm despre creativitate avem impresia că doar cei mici pot fi creativi și că vârful creativității se atinge în jurul vârstei de 7-8 ani. Adevărat sau fals? 

Lăcrămioara a susținut în cadrul emisiunii Simplu că toți putem fi creativi și ne-a îndrumat să ne uităm către persoanele din jurul nostru, către bunicii noștri care sunt creativi chiar și la vârste înaintate. 

Creativitatea nu are vârstă, depinde de dialogul tău interior. Creativitatea se poate exersa important este să rămâi în starea de relaxare, de conectare cu prezentul. Toți putem fi creativi într-o mai mică sau mai mare măsură. – Anca Ghinea

Cum putem chema creativitatea la noi?

Atunci când ne străduim cel mai tare atunci nu reușim să scoatem creativitatea la suprafață. Când intrăm în zona rigidă, de limitare, de încadrare, atunci inspirația fuge și este mai greu de prins, ne îndepărtăm de la zona de conectare.

Putem chema creativitatea la noi și Anca ne-a transmis că putem învăța să chemăm muzele inspirației. Aceste muze sunt surse din care ne putem extrage starea de bine, energia benefică astfel încât să chemăm creativitatea în viața noastră. 

Anca a enumerat câteva muze ale inspirației: o gustare bună, pasiunea călătoriilor, o carte, un parfum preferat.

O tehnică pentru a chema creativitatea menționată de Anca – Deschide o carte la întâmplare! Alege un cuvânt, o frază, începe să visezi și să creezi conexiuni între amintiri, experiențe, trăiri, oameni.

În creativitate avem un prieten sincer pe care-l putem îmbrățișa atunci când avem nevoie.

Conectarea cu natura este o altă tehnică pentru a chema creativitatea la noi. Când ieşi din zona de confort este nevoie să rămâi conectatat cu Mama Pământ, ȋmpământat, sau putem folosi expresia românească “cu picioarele pe pământ” astfel ȋncât să nu te ia valul, să rămâi ȋn momentul prezent. 

Mindfulness ne ajută să vedem mult mai clar tiparele noastre de comportament şi gândire, şi odată văzute şi aduse ȋn prezent suntem pregătiți să le schimbăm acolo unde este cazul sau să le acceptăm.

Aici am detaliat o practică mindfulness de conectare cu mediul ȋnconjurător şi implicit cu tine, cel care vei practica.

De ce este importantă creativitatea?

Creativitatea se află în topul skills-uri necesare în practicarea profesiilor noastre. Mai mult, angajatorul acordă atenție creativității în cadrul interviului de angajare.

Lumea se schimbă și avem nevoie de creativitate. Este necesar să ne adaptăm acestor schimbări iar creativitatea este un stâlp de ancorare.

Creativitatea trebuie să și producă, să aducă rezultate concrete.

Lăcrămioara a punctat că este important în business să ne adaptăm, să fim rezilienți, să găsim soluții într-un timp scurt. 

Care sunt beneficiile creativității în viața ta?

O parte din beneficiile creativității care pot să apară în viața ta: un nivel ridicat de energie benefică, o imagine mai clară a lucrurilor, bucuria procesului creativ, bucuria proiectului finalizat. Creatorul are un beneficiu important deoarece intră într-o călătorie interioară, o analiză de ajustare interioară iar creativitatea este "stâlpul tău de susținere în momente solicitante" susține Anca Ghinea.

"Pot să-mi pun amprenta mea personală, rămâne ceva din identitatea mea personală care poate să mă reprezinte la un moment dat." Lăcrămioara Ocunschi

Așa cum am menționat și la începutul articolului, eu am învățat să chem la mine creativitatea, să o transform în rezultate și să mă bucur de ceea ce se obține. 

TEHNICI DE MINDFULNESS​ CARE TE AJUTĂ SĂ RĂMÂI CONECTAT LA MOMENTUL PREZENT

Nici o zi nu seamănă cu cealaltă, totul este în schimbare. De cele mai multe ori ne confruntăm cu situaţii noi care ne scot din zona de confort. Impactul se vede imediat în gânduri şi în tot corpul iar creativitatea încetează să apară.

Dacă vrei să afli cum te simţi, verifică-ţi respiraţia.

Respiraţia reprezintă energia vieţii. Când restricţionezi sau modifici respiraţia, diminuezi energia vieţii. Senzaţia de agitaţie şi de nehotărâre este însoţită de respiraţie superficială. Ce poţi face în astfel de situaţii?

1. Acordă-ţi timp pentru a te împrieteni cu respiraţia.

Cum este respiraţia ta? Sacadată sau regulată? Liniştită sau rapidă? Adâncă sau superficială? Ai tendinţa de a o stopa sau o grăbeşti?

Observând respiraţia obţinem o imagine corectă a momentului în care ne aflăm şi astfel putem aduce echilibru în felul în care ne simţim.

2. Este momentul să observi orice diferenţă.

Acum eşti în zona de bază, în punctul de start, eşti prezent şi alert. Dacă continui să îti observi respiraţia vei obţine echilibrul necesar de a merge mai departe cu bucurie. Ești cu viaţa.

3. Fii unul cu respiraţia!

Fii prezent cu fiecare respiraţie, pe întreaga durată! Vei observa şi o pauză scurtă între inspiraţie şi expiraţie. Continuă în ritmul tău.

 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre creativitate îți sugerez să lecturezi și cartea scrisă de Anca Ghinea, Creatori în acțiune, în care vei găsi și un scurt ghid de cum să trăiești și să simți creativ.

Dacă ai nevoie de inspirație, aruncă un ochi pe site-ul Lăcrămioarei Ocunschi unde vei găsi evenimente cu tema comunicării nonviolente sau seri de GROK (un concept de seară educativă, unde cu ajutorul câtorva jocuri și a celorlalți participanți, vei rămâne cu o stare de relaxare, precum și cu câteva cuvinte bune de adăugat la vocabularul relațiilor de calitate).

Emisiunea Simplu despre creativitatea, idei pentru a deveni mai creativi, o poți accesa mai jos:

Mulțumesc invitatelor mele pentru că au zis DA la invitația mea și ne-au oferit informații valoroase de pus în practică, mulțumesc tuturor celor care ne-au urmărit și ne-au adresat întrebări live și îți mulțumesc ție dragă cititorule că ești pe această pagină.

3 DINTRE CITATELE MELE PREFERATE DESPRE CREATIVITATE

1. "Fantezia, imaginaţia şi creativitatea dau şarm existenţei." Dominique Loreau

2. "Literatura ne face mai creativi şi ne păstrează capacitatea unică de a ne hrăni imaginaţia. Este ceea ce ne va diferenţia de maşinile inteligente, cel puţin până în momentul în care inteligenţa artificială va avea capacitatea de a visa."  Tony Mott

3. "Puterea imaginaţiei este un instrument important în dezvoltarea creativităţii. Ea îţi permite să priveşti dincolo de aparenţele prezente, şi anume către cine sau ce poţi deveni. "Herbert Harris

 

Te invit să-mi scrii în comentarii ce inseamnă creativitatea pentru tine și care sunt beneficiile pe care ți le aduce în viață. 

Daca ai nevoie să ȋți antrenezi starea de bine şi ai nevoie de ajutor, nu ezita să mă contactezi la contact@danapredu.com

Mă găsești și pe: 

Facebook

Instagram

✅ LinkedIn

✅ YouTube Te invit să te abonezi la canalul meu pentru a fi la curent cu cele mai interesante informații pentru o viață echilibrată şi împlinită.

Trăieşte în prezent. Creează-ţi succesul. Fii recunoscător.

Ne revedem pe facebook şi instagram, #traiesteviataacum

Sursa foto: pixabay, galeria personală